INFORMATII PRIVIND DESEURILE PROVENITE DIN ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE (DEEE)
Orice persoana juridica precum si orice persoana fizica, utililizatoare a unui echipament electric si electronic (EEE) detine un rol activ in protejarea mediului inconjurator. Astfel ca, fiecare dintre noi avem obligatia de a contribui activ la reutilizarea, reciclarea şi alte forme de valorificare a EEE.
La sfarsitul vietii de functionare, aparatele utilizate devin deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE).
DEEE-urile aruncate la intamplare sau tratate necorespunzator sunt periculoase intrucat contin substante toxice precum sunt mercurul, plumbul, cromul sau cadmiul. Acestea sunt nocive atat pentru mediu, cat si pentru oameni, carora le pot provoaca aparitia unor grave afectiuni de sanatate.
Pentru a proteja mediul, a revalorifica resursele si pentru a educa utilizatorii, legislatia romaneasca privind gestionarea corecta a DEEE-urilor (Ordonanta de Urgenta 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice) prevede sanctiuni pentru orice persoana fizica sau juridica care arunca la gunoi DEEE-urile in loc sa le predea colectorilor sau centrelor de colectare special amenajate.
ATELIER CONCEPT & DESIGN STUDIO SRL | denumire comerciala: Filamente 3D | are incheiat cu Asociatia Environ un contract de preluare a obligatiilor privind deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (DEEE) si cu SNRB (Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor) pentru preluare a obligatiilor provenite din punerea pe piata a bateriilor.
In costul fiecarui echipament este inclus costul aferent colectarii, tratarii si eliminarii DEEE precum si, daca este cazul, al colectarii bateriilor uzate.
Simbolul cu pubela taiata pe care il gasiti pe echipamentele electronice si pe ambalajul acestora indica faptul ca echipamentele trebuie colectate separat de deseurile menajere. Bateriile integrate pot fi predate spre reciclare impreuna cu DEEE-ul.