Recomandari si sfaturi pentru printarea 3D a PLA-ului
Tip de hot-end recomandat
Nu este necesar un hotend special pentru printarea PLA-ului.

Temperatura platformei de printare
Pentru a printa PLA nu este nevoie ca imprimanta să aibă platforma încălzită sau să fie închisă. Dacă totuşi imprimanta Dvs. dispune de platformă încălzită o puteţi seta la 45-60°C.
Filamentul PLA se poate printa atât pe platformă de sticlă, cât şi pe platformă perforată. Pentru a vă asigura că primul strat aderă corespunzător la platformă puteţi utiliza, de asemenea, atât bandă albastră (Blue Tape) cât şi substanţe adezive.

Temperatura de printare variază între 190°C - 220°C. Pentru a stabili care este temperatura potrivită pentru printare vă recomandăm să încercaţi să printaţi cu temperatura cea mai mare specificată de producătorul filamentului astfel încât să evitaţi înfundarea duzei. în cazul în care observaţi fenomenul de over-extrusion, scădeţi temperatura.

Răcire: Vă recomandăm ca atunci când printaţi PLA pentru primul şi al doilea strat să nu porniţi ventilatorul pentru a asigura o aderenţă mai bună de platformă, apoi, începând cu stratul 3, să setaţi ventilatorul la 80-100%.

Viteza de printare: PLA-ul este un material care permite viteze mari de printare, însă trebuie să aveţi în vedere şi faptul că, odată cu mărirea vitezei de print, scade calitatea obiectului printat. De aceea recomandăm printarea cu o viteză de 40-60mm/s.

Post-procesare: Obiectele printate din PLA pot fi şlefuite şi/sau ajustate cu ajutorul şmirghelului şi, de asemenea, pot fi vopsite sau lăcuite. Spre deosebire de ABS şi de alte filamente derivate din ABS, filamentul PLA nu este sensibil la acetonă.

Există diferenţe între filamentul de 1.75 mm şi cel de 2.85 mm?
Nu, filamentele de 1.75 mm şi cele de 2.85 mm, de la acelaşi producător, au aceeaşi compoziţie chimică. Singurele diferenţe care pot apărea sunt cele de temperatură de printare, filamentele de 2.85 mm necesitând, în unele cazuri, o temperatură mai mare de printare.

Există diferenţe de rezistenţă între obiecte printate din PLA de culori diferite?
Da, există, însă diferenţele sunt însă destul de mici. Filamentele naturale sunt cele mai rezistente, deoarece nu conţin şi pigmenţi, aceştia reprezentând impurităţi care afectează la nivel global rezistenţa obiectului printat 3D.


Vă mulțumim că ați citit articolul "Recomandari si sfaturi pentru printarea 3D a PLA-ului".
Dacă aveți comentarii sau dacă doriţi să adaugaţi şi alte sfaturi şi recomandări, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail sau să ne sunați. Ne-am bucura să ne împărtăşiţi din experienţa Dvs.

Spor la printat!

Comentarii

Articole similare

Review: PolyLite PLA Silk
Review: PolyLite PLA Silk
Polymaker a lansat în octombrie, în cadrul gamei de filamente PolyLite PLA, o subgamă de filamente: SILK . Deşi, în aparenţă, această colecţie de filamente pare dedicată utilizatorilor hobby...
Produse de comparat (/4)