Abrevierea ABS înseamnă „acrilonitril butadienă stirenă”. ABS este un elastomer termoplastic amorf și este cunoscut pentru rezistența și duritatea la impact. Datorită acestor proprietăți și accesibilității materialului, filamentul ABS este al doilea cel mai popular material de printare 3D (după PLA).

În timp ce filamentul PLA excelează la prototiparea rapidă și la printarea 3D ușoară, filamentul ABS este excelent la prototiparea funcțională și la crearea de piese funcționale. De asemenea, are o rezistență la temperatură relativ mare, ceea ce îl face ideal pentru fabricarea pieselor care vor fi folosite în aer liber.

Deoarece ABS este un produs pe bază de petrol, nu este biodegradabil. Cu toate acestea, poate fi reciclat.

 

Iată o listă de proprietăți pentru a rezuma despre ce este vorba despre filamentul ABS:

Rezistență ridicată la impact

Duritate

Rezistență la căldură

Ușor, cu aproximativ 20% mai ușor decât PLA

Reciclabil, nu biodegradabil

Miros puternic în timpul printării 3D

Potrivit pentru post-procesare

 

Printarea 3D cu filament ABS

Începerea printării cu filamentul ABS poate părea puțin descurajantă la început, dar folosind următorii pași, ar trebui să puteți produce imediat printuri grozave.

În primul rând, asigurați-vă că aveți o imprimantă 3D cu un pat încălzit, care poate atinge temperaturi de până la 100°C. Acest lucru se datorează faptului că deformarea este una dintre principalele provocări de depășit. Temperatura recomandată a patului încălzit va varia în funcție de filamentul ABS pe care decideți să îl utilizați, dar acesta este un loc minunat pentru a începe.

În al doilea rând, dezactivați ventilatorul sau cel puțin încetiniți-l semnificativ. Datorită temperaturii la care filamentul ABS trebuie extrudat, acesta se va micșora rapid dacă este răcit activ. Acest lucru poate cauza inexactități dimensionale. Utilizarea unei incinte este opțională, dar ar putea fi o soluție dacă întâmpinați probleme cu contracția. Folosirea unei carcase crește temperatura ambiantă, determinând răcirea filamentului extrudat pe o perioadă mai lungă.

În al treilea rând, asigurați-vă că verificați setările recomandate de slicer. Recomandări precum temperatura duzei, retragerea și utilizarea unei carcase variază foarte mult între diferitele filamente ABS.

 

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că locul în care printați are o ventilație bună, deoarece extrudarea majorității filamentelor ABS va provoca un miros chimic pe care probabil îl veți simți ca fiind neplăcut.

 

Sfaturi și trucuri:

Puteți seta duza la o temperatură puțin mai ridicată pentru un aspect mai lucios.

Primul strat este crucial, așa că vă recomandăm cu căldură să utilizați un adeziv compatibil.

 

Aplicații

ABS nu este excelent doar pentru prototipuri funcționale. Are o grămadă de aplicații diferite. De la blocuri lego la tastaturi la nenumărate produse de uz casnic, este folosit în multe moduri. Alte aplicații existente includ instrumente muzicale, longboard-uri, izolație electrică, mânere de uși.

 

Iată câteva aplicații grozave de printare 3D pentru ABS:

Prototiparea funcțională

Piese de utilizare finală

Piese mobile

Testare

Piese de inginerie

Producție pe termen scurt

Aparate de uz casnic

Bunuri electronice

Rame și panouri

Produse de comparat (/4)