Reducerea costurilor de producție cu articole de uz final printate 3D

Rezumat

3D Creative, un furnizor lituanian de servicii de printare 3D, a folosit echipamente Zortrax pentru a produce un logo printat 3D pentru autobuzele urbane alimentate electric realizate de DANCER bus.

Logo-ul a fost realizat din Z-ABS și post-procesat în mai mulți pași, inclusiv șlefuire, vopsire și lăcuire.

Modelele 3D care arată sigla autobuzului DANCER pot fi văzute pe autobuzele care circulă în Klaipėda, Lituania.

 

În ultimii ani, printarea 3D a devenit din ce în ce mai frecvent utilizată în producția de piese implementate în produsele finale. Se dovedește că articolele printate 3D din serii mici se potrivesc perfect în multe tipuri de proiecte în care rentabilitatea este o cerință vitală și este nevoie de o personalizare flexibilă. Fabricația aditivă este instrumentul potrivit ori de câte ori produsele sunt fabricate în cantități limitate și au nevoie de soluții unice. Aflați cum a fost executată exact această strategie în Lituania cu ajutorul imprimantelor 3D Zortrax.

 

Sprijinirea soluțiilor durabile prin printare 3D

În 2013, DANCER bus, o companie cu sediul în Klaipėda, Lituania, a venit cu ideea de a crea un autobuz urban alimentat electric. Ca urmare a cererii de a proteja resursele naturale, compania a reușit să proiecteze și să dezvolte, pe parcursul a șase ani, un vehicul inovator. Designul autobuzului a inclus baterii cu încărcare rapidă, precum și unele componente realizate în mare parte din materiale din sticle PET reciclate. Primele două autobuze au fost livrate sistemului de transport al Klaipėda în 2019, creând așa-numitul parc de autobuze Klaipėda cu emisii zero.

 Autobuzul urban alimentat electric creat de DANCER bus gata de utilizare.


Dar înainte ca autobuzele să iasă pe drumuri, autobuzul DANCER căutase o modalitate de a-și finaliza proiectul în spiritul producției durabile. Ei au decis să finalizeze designul autobuzului cu logo-ul personalizat al companiei instalat pe partea din față a vehiculului. În acest scop, DANCER bus a comandat 3D Creative, un furnizor de servicii de printare 3D cu sediul în Lituania, să creeze logo-ul fără a fi nevoie de a începe producția de masă prin turnare prin injecție.

 

Piese de printare 3D pentru sectorul Auto

Autobuzul DANCER a cerut designerilor să pregătească două versiuni ale logo-ului și au stabilit câteva cerințe pentru execuția modelului. Au vrut să fie cât mai durabil și neted posibil, fără urme vizibile de straturi. 3D Creative și inginerii lor AM au avut experiența potrivită pentru a îndeplini sarcina, deoarece compania operează cu succes în regiunea Statelor Baltice din 2014. De asemenea, știau că posibilitățile oferite de soluțiile de printare 3D Zortrax îi vor ajuta să-și satisfacă clientul din industria auto. Pregătirea a început în Z-SUITE cu alegerea setărilor implicite disponibile în slicer și un strat de 0,19 mm. Datorită designului proiectului și calității înalte pe care și-au dorit să o obțină, 3D Creative a împărțit logo-ul în două părți.


 


Atelierul 3D Creative are 5 echipamente Zortrax:

 

3 imprimante Zortrax M200,

2 imprimante Zortrax M300 Plus.

 

Ambele modele au fost folosite pentru proiectul de autobuz DANCER și, de fapt, deținerea de echipamente din două linii de imprimante a permis echipei să finalizeze sarcina într-un timp foarte scurt: „Am folosit M300 Plus pentru părțile mai mari ale logo-ului și M200, pentru cele mai mici doar pentru optimizarea timpului de fabricație”, spune Indrė Zabielaitė, Chief Staff Officer la 3D Creative. Filamentul pentru care au optat a fost Z-ABS de înaltă calitate și ușor de utilizat. Etapa de printare 3D a fost apoi urmată de proceduri minuțioase de post-procesare.

 

 

Durabilitatea Z-ABS dovedită în practică

În ciuda îndoielilor inițiale pe care echipa le-a avut cu privire la acest proiect, ei au produs 3 seturi ale versiunii finale a logo-ului, care au fost deja atașate autobuzelor care circulă prin Klaipėda: „Cea mai mare provocare a fost să producă un produs cu o capacitate absolută de rezistență. Condițiile exterioare de pe tot parcursul anului – de la vara fierbinte până la iarna înghețată. Cu toate acestea, au trecut aproape doi ani de când piesele printate 3D au fost montate pe autobuze și încă nu sunt probleme cu ele”, remarcă Indrė.

  


Pentru a realiza acest lucru, 3D Creative a șlefuit piesele logo-ului și le-a pregătit pentru vopsire cu un grund spray auto. În continuare, modelele 3D au fost vopsite și acoperite cu un strat de lac care le protejează de umiditate și lumina UV. Per total, post-procesarea a decurs fără probleme, așa cum subliniază Indrė: „Este ușor să postprocesezi printuri 3D realizate cu dispozitive Zortrax. Suprafețele sunt foarte netede și Z-ABS se printează fără probleme.”

  

Menținerea costurilor scăzute cu ajutorul printării 3D

Implementarea echipamentelor Zortrax într-o afacere de printare 3D pentru a produce piese de uz final, cum ar fi logo-ul autobuzului DANCER, s-a dovedit a fi alegerea potrivită. În comparație cu alte tehnici de fabricație, imprimantele 3D Zortrax sunt rentabile și lasă loc pentru a face ajustările și îmbunătățirile necesare în proiect: „O astfel de producție la scară mică, cu, de exemplu, turnare prin injecție, ar fi foarte, foarte costisitoare și orice greșeală ar aduce pierderi uriașe”, subliniază Indrė.

 

Articol de utilizare finală printat 3D (în stânga) și imprimante 3D Zortrax M200 și M300 Plus (în dreapta).

 

Și din moment ce proiectul de autobuz DANCER a fost menit să fie de la bun început orientat spre sustenabilitate, printarea 3D a logo-ului, care nu a lăsat aproape nicio risipă de producție, a făcut întregul proiect și mai coerent și mai responsabil din punct de vedere social.

Aflați mai multe despre funcționalitățile M300 Plus – imprimanta 3D folosită în acest proiect.

 

Citiți mai multe despre proiectul de autobuz DANCER pe pagina lor web. Cititi articolul in original AICI pe site-ul Zortrax.

Comentarii

Articole similare

Produse de comparat (/4)