Filamentul Polipropilenă PP•3D în industria dentară

Poveste de succes. Proiectarea dispozitivului dentar cu filament de polipropilenă PP3D

Accesibilitatea rapidă și ușoară la tehnologia de printare 3D, împreună cu filamentul de polipropilenă PP3D pe care l-am dezvoltat în colaborare cu Repsol, au făcut posibilă fabricarea personalizată a dispozitivelor de aspirare cu volum mare și de eliminare a aerosolilor în sectorul dentar.

Fără îndoială, pandemia a stimulat creativitatea în sectorul imprimării 3D și există multe proiecte și soluții care au apărut ca urmare a necesității de a fabrica piese și componente din cauza penuriei de materiale. Acesta este cazul doctorului Alejandro Pagán Ruiz. Dentist și expert în endodonție, stomatologie restaurativă, parodontologie și implanturi și specialist în endodonție microchirurgicală, în clinica sa dentară Corbalán din Murcia.

Cum a apărut interesul dvs. pentru lumea printării 3D?

A fost acum aproximativ 7 ani, ca urmare a unei știri pe care am văzut-o la televizor în care au arătat imprimante 3D. Utilizate anterior doar în industrie, dar datorită eliberării anumitor licențe, acestea au început să fie fabricate de ingineri și pasionați de electronică, printre alții. În acel moment, dispozitivele pe care le foloseam de ani de zile pentru plasarea fixărilor implantate ghidate (atele de chirurgie ghidată) puteau fi deja proiectate și fabricate în clinică. Ceva foarte impresionant, deoarece prin imprimarea lor în clinică am accelerat timpii de fabricație, reducând costurile și făcându-le mai accesibile pentru profesioniști și mai ales pentru pacienți. Atunci am decis să cumpăr prima mea imprimantă 3D, o Up Plus 2 și să încep să tipăresc aceste dispozitive de ghidare. Restul au venit mai târziu.

„Am început să folosesc imprimarea 3D profesional ca mijloc de a-mi crea propriile dispozitive de ghidare. Ceea ce înseamnă că activitatea noastră chirurgicală este mai precisă, mai rapidă și la un cost economic mai mic."

Cum ați aflat despre filamentul nostru de polipropilenă PP · 3D?

Ca o consecință a pandemiei. La început, toți stomatologii au început să se gândească la cum să creăm dispozitive care să ne ajute să reducem aerosolii, care sunt una dintre cele mai importante surse de contagiune a Covid-19, sau să creeze, de exemplu, măști cu filtre datorită absenței de PPE. Atunci am proiectat o copie a unui dispozitiv care să fie plasat lângă gura pacientului și astfel să aspir o cantitate mai mare de aerosoli. Problema era că trebuia sterilizată cu fiecare pacient, iar materialele termoplastice realizate în imprimante cu filament nu puteau fi autoclavizate. Atunci un coleg mi-a folosit designul și l-a tipărit cu filamentul de polipropilenă PP · 3D de la Recreus. Nu știam atunci că respectivul material ar putea fi sterilizat și supus acestor temperaturi și presiuni fără a suferi modificări dimensionale majore. Și așa am descoperit că era un material grozav, cu multe posibilități.

„Am proiectat o copie a unui dispozitiv care să fie plasat lângă gura pacientului și astfel să aspir o cantitate mai mare de aerosoli. Problema era că trebuia sterilizată cu fiecare pacient, iar materialele termoplastice realizate în imprimante cu filament nu puteau fi sterilizate in autoclav.”

Pentru ce tip de aplicații ați folosit PP · 3D?

L-am folosit pentru a crea dispozitive de aspirație cu volum mare, adică pentru a aspira cantități mari de apă, salivă sau sânge. De asemenea, pentru a elimina marea majoritate a aerosolilor generați. Toate acestea cu posibilitatea de a fi refolosite din cauza capacității polipropilenei de rezistență la temperatură și presiune pentru câteva cicluri de sterilizare.

„Am folosit PP · 3D pentru a crea dispozitive de aspirație cu volum mare. De asemenea, pentru a elimina marea majoritate a aerosolilor generați. Toate acestea cu posibilitatea reutilizării datorită capacității de sterilizare în autoclav. ”

Ce avantaje și potențial vedeți în filamentul PP · 3D?

Nu este un material dificil de printat și cu atât mai puțin cu adezivul pe care îl încorporați. Este cu siguranță elastic, dar cu o mare rezistență la impact, iar pentru mine cea mai mare capacitate și avantaj este aceea de a fi autoclavabil pentru un anumit număr de cicluri. La nivel medical și dentar, are un potențial mare și oferă o oportunitate, împreună cu imprimarea 3D, ca sectorul clinic să participe și să își fabrice propriile resurse, oferind soluții care sunt mai adaptate nevoilor pe care le găsim în viața de zi cu zi.


VIDEO - STERILIZARE IN AUTOCLAV

Cauți un filament sterilizabil?

Dacă da, filamentul de polipropilenă Recreus PP3D este materialul perfect pentru tine!

Filamentul din polipropilenă PP3D este un material perfect pentru uz industrial, cu o aplicabilitate fantastică în multe sectoare, cum ar fi cel stomatologic, medical sau farmaceutic, datorită potențialului și avantajului său mare de a fi sterilizabil in autoclav (doar culoarea natural).

În acest videoclip, putem vedea cum PP3D este sterilizat și cum poate rezista și menține proprietățile sale mecanice după ce a fost supus unui test de sterilizare in autoclav.


VIDEO - CUM SA PRINTEZI CU POLIPROPILENA PP 3D


Cumpara filamentul PP 3D de la Recreus

 


Comentarii

Articole similare

Produse de comparat (/4)