Fabricația aditivă în arte aplicate: printare 3D a lămpilor de format mare

Rezumat

Posibilitățile oferite de printarea 3D au fost recunoscute de designeri specializați în arte aplicate. Tehnologiile AM le permit să treacă prin procesele de proiectare mai eficient.

Alisha Phichitsingh, un tânăr designer thailandez, a folosit Zortrax M300 Plus și filament Z-GLASS pentru a printa 3D o colecție de cinci lămpi concepute în jurul motivului apei.

În luna mai a anului 2022, ea a prezentat lămpile la târgurile de design „OBJECT” - un eveniment internațional la Rotterdam, Țările de Jos.


În ultimii câțiva ani, printarea 3D a devenit un instrument util pentru artiști și designeri, permițându-le să-și transforme viziunile în realitate, aproape fără limite pentru creativitatea lor. Tehnologiile de fabricație aditivă lasă mult spațiu pentru înțelegerea modului în care ideile se pot dezvolta în forme 3D, precum și personalizarea designurilor ori de câte ori este necesar.

  

Alisha Phichitsingh, un designer thailandez inovator, care este specializat în arte aplicate, folosește pe deplin oportunitățile oferite de printarea 3D. În urmă cu câteva luni, ea și-a prezentat piesele de artă printate 3D, complet funcționale, la târgurile de design „OBJECT” din Rotterdam, Țările de Jos. A fost un eveniment internațional în timpul Săptămânii Designului, care a permis artiștilor din întreaga lume să-și prezinte lucrările unui public larg. Iată cum imprimantele 3D Zortrax i-au permis Alishei să-și finalizeze viziunea pentru expoziție.

 

 Utilizarea unui filament semi-transparent într-un proiect de artă

Alisha este autoarea și fondatoarea „THE EMPTY DINNER”, un proiect care se concentrează pe crearea de obiecte de casă care, deși sunt practice, pot evoca în continuare emoții. Lucrările Alishei se bazează puternic pe interacțiunile pe care le vede între un obiect și un utilizator și, așa cum spune ea: „Fiecare piesă spune o poveste”. Pentru evenimentul de la Rotterdam, artistul a proiectat, printat 3D și a post-procesat o colecție de cinci lămpi numite „Apă aromată”. Întreaga idee s-a concentrat pe conexiunea unică pe care oamenii o au cu apa: „Folosim apa pentru a ne ajuta să aducem claritate, calm și puritate înapoi în viața noastră”, spune Alisha.

 

Deoarece conceptul pentru lămpile printate 3D se învârte în jurul apei, Alisha căuta materialul potrivit care să se potrivească cu precizie viziunii sale. Alegerea ei evidentă a fost un amestec de PETG și fibre de sticlă – filament de printare 3D Z-GLASS care ar putea imita apa. „Am ales Z-GLASS pentru că sunt foarte atrasă de transparență. Este ceva care a fost întotdeauna consecvent în munca mea”, subliniază Alisha.

 

Crearea de piese de artă pe baza prototipurilor printate 3D

Designerul a fost mulțumit de calitatea prototipurilor printate 3D realizate cu Z-GLASS și a trecut la modelarea pieselor finale în Solidworks. „Am început să folosesc printarea 3D ca formă de prototipare a ideilor mele și am putut să înțeleg ce aveam în minte. Această abordare a beneficiat cu adevărat de munca mea”, explică Alisha.

 

După ce a cunoscut natura semi-translucidă a filamentului, artista a experimentat diferite forme și texturi ale lămpilor până a venit cu conceptul final. Expoziția „Apa aromată” a prezentat diferite forme și texturi ale apei, cum ar fi valuri și picături de apă. În cele din urmă, fișierele 3D erau gata pentru a fi printate.

 

Metodă de post-procesare care oferă efectele dorite

Deoarece Alisha a planificat ca lămpile să aibă o înălțime între 20 și 30 cm, ea a ales să folosească imprimanta 3D Zortrax M300 Plus. Spațiul de lucru care măsoară 300 x 300 x 300 mm a făcut posibilă printarea modelelor mari fără a fi nevoie să le împartă în părți mai mici. Alisha a folosit software-ul Z-SUITE pentru a pregăti fișierele pentru printarea 3D și a ales următoarele setări:

 

Înălțimea stratului: 0,29 mm

Tip suport: automat cu 30°

Umplere: 30%


 


În ultima parte a proiectului, Alisha a efectuat o procedură de post-procesare interesantă, în timpul căreia a acoperit printurile 3D cu XTC-3D. Este o substanță specială de acoperire care este utilizată pentru etanșarea printurilor și pentru a le face lucioasă suprafața. În acest fel, ea a îmbunătățit şi a obţinut o textură asemănătoare cu apa a modelelor 3D finale. În acel moment, Alisha a terminat totul instalând electronice, inclusiv fire și becuri, în structura lămpilor. Colecția “Apa aromată (Flavored Water)” astfel pregătită a fost prezentată la târgul de design “OBJECT” de la Rotterdam.

 

Posibilitatea de a lucra cu Z-GLASS și cu imprimanta 3D Zortrax M300 Plus a uşurat foarte mult munca lui Alisha la acest proiect. Artista a putut să-și transmită viziunea prin caracteristicile oferite de filament, precum și să testeze formele 3D în etapa de prototipare. „Cred că printarea 3D este o modalitate foarte rapidă de a înțelege ce fac. Cel mai important, un prototip printat 3D mă poate ajuta să prezic cu ce probleme m-aș putea confrunta în timpul producției”, rezumă Alisha importanța printării 3D în artele aplicate.

Comentarii

Articole similare

Carcasa de baterie pentru auto-rulote
Carcasa de baterie pentru auto-rulote
Cum UniverCell și Forward AM energizează durabil auto-rulotele Industria auto continuă cu dezvoltarea mobilității electrice. Funcționează electric cu baterii litiu-ion ...
Produse de comparat (/4)