Experiența Quandum Aerospace cu ecosistemul Zortrax de printare 3D cu rășină Inkspire 2

Rezumat

Quandum Aerospace, o companie spaniolă specializată în inginerie aerospațială, energie verde și tehnologii medicale, a testat timp de o lună noul ecosistem Zortrax de printare 3D cu rășină.

Feedback-ul echipei de ingineri Quandum a fost pozitiv atât în ceea ce privește calitatea printurilor, cât și designul general al imprimantei 3D Zortrax Inkspire 2, Zortrax Cleaning Station și Zortrax Curing Station.

Quandum a folosit noul ecosistem Zortrax de printare 3D cu rășină pentru a realiza piese pentru un dispozitiv medical comandat de unul dintre clienții lor.

 

Quandum Aerospace, un producător spaniol de sisteme optoelectronice și electronice destinate piețelor aerospațiale, medicale și energetice, este un utilizator de lungă durată al imprimantelor 3D Zortrax. Inginerii Quandum au fost unul dintre primii care au testat Zortrax Powerful Trio – un ecosistem nou-nouț de printare 3D a rășinilor care cuprinde imprimanta 3D LCD UV Zortrax Inkspire 2, precum și dispozitivele de post-procesare Zortrax Cleaning Station și Zortrax Curing Station.

 

„Lucrăm cu acest sistem de o lună și pot spune cu încredere că acesta este unul dintre cele mai bune soluții de printare 3D pe care Zortrax le-a creat vreodată. Este simplu de operat, rapid, incredibil de precis și de fiabil. Capacitatea sa de a manipula eficient rășinile de ultimă generație este neprețuită. Astfel de materiale au potențialul de a deveni o alternativă viabilă pentru polimerii FDM de înaltă performanță în aplicații aerospațiale, medicale și militare”, spune Rafael Rodríguez Rosas, Chief Technology Officer la Quandum.

 

Configurarea ecosistemului de printare 3D Zortrax

Quandum a găsit procedura de despachetare și de configurare a noului ecosistem Zortrax de printare 3D a rășinilor ca fiind ușoară și explicată clar. Imprimanta 3D Zortrax Inkspire 2 a sosit cu platforma de construcție pre-calibrată și practic asamblat cu excepţia ștergătorului de rășină și a senzorului de nivel al rășinii, ambele trebuind instalate după despachetare. Zortrax Cleaning Station, un dispozitiv realizat pentru curățarea modelelor printate 3D cu rășini fotopolimerice, a sosit asamblat cu necesitatea instalării coșului de spălat și a suportului pentru platforma de construcție. De asemenea, dispozitivul trebuia umplut cu IPA (alcool izopropilic) înainte de prima utilizare. Stația de întărire Zortrax, creată pentru a oferi o expunere suplimentară la UV la piesele printate 3D din rășină, nu a avut nevoie de nici un fel de asamblare.

Imprimanta 3D Zortrax Inkspire 2, Zortrax Cleaning Station și Zortrax Curing Station, toate au fost instalate la sediul Quandum Aerospace


Echipa era pregătită să lucreze cu toate cele trei dispozitive în mai puțin de o oră.

 

Piese printate 3D pentru echipamente medicale

Proiectul ales pentru printarea 3D a pieselor pentru utilizare finală a fost un dispozitiv medical fabricat pentru unul dintre clienții Quandum. Zortrax Inkspire 2 și dispozitivele de post-procesare însoțitoare au fost folosite pentru a construi două componente.

Design-ul CAD al piesei modulului de control al dispozitivului medical realizat de Quandum Aerospace


Prima făcea parte din sistemul de control al dispozitivului, un design relativ mare, măsurând 96 mm x 70,6 mm x 75 mm, cu găuri incluse pentru a găzdui inserții filetate instalate termic.

O parte din designul sistemului de control al dispozitivelor medicale încărcat în software-ul Z-SUITE. Datorită spațiului de lucru mare, a fost posibilă montarea a două piese pe platforma de construcție Zortrax Inkspire 2 pentru a le printa 3D dintr-o singură mișcare


Echipa a folosit rășina Zortrax Loctite PRO 410 pentru a fabrica componenta și a obținut rezultate excelente folosind setările implicite pentru acest material, disponibile în software-ul Z-SUITE, care a venit gratuit cu imprimanta. Acest fotopolimer de printare 3D este unul dintre multele materiale profesionale noi cu care Inkspire 2 a fost proiectat să funcționeze încă de la început.

Unul dintre primele prototipuri ale unităților de control al dispozitivelor medicale cu un buton rotativ atașat


„Am început colaborarea cu Zortrax în urmă cu câțiva ani, când au decis să-și deschidă sistemul către materiale industriale și să-și reproiecteze sistemul mai mult pentru utilizatorii de inginerie și industriali. De menționat că Zortrax se concentrează, pe lângă performanța de printare, și pe o soluție integrată care include post-procesare. Ei aveau o nouă abordare și am vrut să facem parte din acest proces ca furnizor de materiale de înaltă performanță”, spune Maarten Adolf, Senior Business Development Manager – 3D printing Europe la Henkel AG & Co. KGaA.

Aceeași componentă a sistemului de control 3D printată cu Zortrax Resin Basic White pe imprimanta 3D Zortrax Inkspire 2


Echipa Quandum a obținut rezultate la fel de bune cu rășina de printare 3D Zortrax Resin BASIC White utilizată pentru a fabrica același design.

Difuzor de lumină pentru același dispozitiv medical printat 3D cu fotopolimer translucid pe imprimanta 3D Zortrax Inkspire 2. Fotografie făcută imediat după printarea cu modelul încă atașat la platforma de construcție și cu structuri de susținere prezente


Al doilea design printat 3D a fost un difuzor de lumină translucid realizat pentru același dispozitiv medical. Pentru acest proiect, echipa Quandum a ales E-Glass 3SP.

 

Această rășină este fabricată de Envisiontec și nu este calibrată din fabrică pentru imprimanta 3D Inkspire 2. Deoarece Inkspire 2 este un sistem deschis complet capabil să lucreze cu materiale externe, echipa poate alege setările de printare manual prin secțiunea Materiale externe din Z-SUITE.

Parte a sistemului de control al dispozitivelor medicale printată 3D cu fotopolimer Zortrax Loctite PRO 410 după curățarea în stația de curățare Zortrax


Toate piesele printate 3D pe Zortrax Inkspire 2 au trecut prin etapa de post-procesare în stația de curățare Zortrax și stația de întărire Zortrax.

O parte a panoului de control al dispozitivelor medicale din stația de întărire Zortrax


Echipa a descoperit că ambele dispozitive de post-procesare sunt foarte ușor de utilizat, bine realizate și fiabile. Prin urmare, calitatea și proprietățile modelelor printate și post-procesate au fost descrise ca fiind excelente.


Opinia Quandum despre Zortrax Powerful Trio

Echipa lui Quandum a descoperit că Zortrax Powerful Trio este rapid, ușor de utilizat și eficient. Potrivit acestora, imprimanta 3D Zortrax Inkspire 2, Zortrax Curing Station și Zortrax Cleaning Station sunt „proiectate uimitor”, se completează perfect și pot suporta sarcini de lucru constante și intensive în compania de producție de înaltă tehnologie.

 

Imprimanta 3D LCD Zortrax Inkspire 2 UV


Echipa a ajuns la concluzia că Zortrax Inkspire 2 a fost perfect pentru fabricarea de prototipuri mari și fabricarea de serie mică. Ei au afirmat că echipamentul este ușor de curățat și întreținut şi în stare perfectă de funcționare. Alte caracteristici evidențiate de ei au fost calibrarea din fabrică a platformei de construcție și sistemul de control al rășinii care a făcut posibilă construirea unor piese destul de mari.

Stația de curățare Zortrax în stânga și Stația de întărire Zortrax în dreapta


Zortrax Cleaning Station a fost apreciată pentru automatizarea sa, în special pentru ridicarea modelelor din lichid de curățare după finalizarea procesului de curățare. Zortrax Curing Station, ultima verigă din lanțul de printare 3D cu rășină, s-a dovedit, de asemenea, a fi simplă și ușor de utilizat. Fiecare sesiune de post-procesare cu lumină UV a durat doar câteva minute. Deoarece timpul corect de post-întărire este indicat în software-ul Z-SUITE, nu a existat nicio confuzie cu privire la alegerea setărilor potrivite.

 

„Feedback-ul despre Zortrax Powerful Trio pe care îl primim de la Quandum și de la mulți alții este cel puțin încurajator. Utilizatorilor le place această nouă gamă, o consideră eficientă, solidă și ușor de utilizat. Asta ne-am propus. Acum știm că asta am livrat”, spune Mariusz Babula, CEO Zortrax.

 

Nu ezitați să luați legătura cu Departamentul nostru de vânzări și să discutați despre capabilitățile, prețurile și disponibilitatea Zortrax Powerful Trio. Imprimanta 3D Zortrax Inkspire 2, Zortrax Cleaning Station și Zortrax Curing Station pot fi comandate și online. Gama completă de rășini de printare 3D Henkel/Loctite calibrate pentru imprimanta 3D Inskpire 2 poate fi găsită aici.

Comentarii

Articole similare

Printarea 3D cu rasina in fabricarea pieselor auto
Printarea 3D cu rasina in fabricarea pieselor auto
ABcar Oldtimers este o companie poloneza specializata in restaurarea masinilor vechi. Folosesc imprimante 3D mari care lucreaza in tehnologia LPD pentru a imprima diverse elemente, precum bare de...
Produse de comparat (/4)