Ajută persoanele cu deficiențe de vedere să experimenteze arta cu ajutorul printării 3D

Rezumat

Pe 24 iulie 2021, Muzeul din Gdańsk a redeschis Muzeul Chihlimbarului cu o expoziție specială pregătită în jurul unuia dintre cele mai importante simboluri ale regiunii de coastă poloneze – chihlimbarul.

Jakub Pastuszak, un designer industrial din Gdańsk, a fost responsabil pentru livrarea a patru instalații interesante care au inclus elemente printate 3D și post-procesate cu dispozitive Zortrax.

Două dintre aceste instalații au fost create pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să experimenteze forme și texturi.

 

 

Clădirea Muzeului Chihlimbarului recent deschis din Gdańsk, Polonia.

 

Pe 24 iulie 2021, expoziția s-a deschis publicului cu o colecție de artă, bijuterii și ustensile din chihlimbar – unul dintre cele mai proeminente simboluri ale regiunii de coastă poloneze. Dar Muzeul a decis, de asemenea, să promoveze accesibilitatea artei pentru persoanele care suferă de orice fel de pierdere a vederii cu câteva piese de artă printate 3D foarte interesante. Jakub a fost responsabil pentru livrarea acelor piese pentru acest proiect.

 

Modelare 3D și printare 3D într-un proiect de artă

În septembrie 2020, Jakub a primit misiunea de a recrea arta legată de chihlimbar din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea pentru expoziția menționată. Piesele pentru expoziţie comandate au inclus:

 

O casă de păpuși în miniatură (din chihlimbar) – Amber Craftsman’s House

O colecție de obiecte – Dulapul de curiozități

Un dulap de chihlimbar din 1724 care imită un dulap baroc,

Un model de șopârlă bazat pe o incluziune datată de 40 de milioane de ani.

 

În următoarele zece luni, Jakub a condus proiectul cu ajutorul angajaților Muzeului și al altor designeri. Una dintre metodele pe care echipa le-a aplicat pentru a produce instalațiile a fost printarea 3D cu spectrul complet de dispozitive Zortrax. Sarcina a necesitat o pregătire temeinică:

„Am alcătuit o echipă de oameni care se pricep la modelarea „sculpturală”, care a fost cerința cheie pentru proiectul de acest fel. Am planificat întregul concept pe baza a 10 GB de date sursă furnizate de Muzeu – filme, vizualizări, printuri și fotografii care arată piesele cu motivul principal al expoziției.” – spune Jakub.

  

 


Odată finalizată etapa de modelare a proiectului, designerul a produs și post-procesat majoritatea elementelor pentru fiecare instalație din studioul său care este echipat cu dispozitive Zortrax care funcționează în tehnologiile LPD Plus, UV LCD și SVS. Deoarece unele dintre articolele printate 3D au fost menite să reziste la interacțiunile cu oamenii, Jakub a efectuat, de asemenea, prototipuri și testarea printulor înainte de faza finală de producție.

 

Minimizarea lucrului manual cu tehnologia UV LCD

Întregul proiect avea cerințe specificate pentru fiecare piesă expusă în ceea ce privește dimensiunea, numărul de printuri care urmau să fie produse și materialele care trebuiau utilizate. Cu toate acestea, două instalații au necesitat puțin mai multă atenție, deoarece erau menite să ajute oamenii orbi sau cu deficiențe de vedere să experimenteze forme și texturi. Jakub subliniază că: „Prima sarcină de proiectare la crearea Dulapului de Chihlimbar și a modelului unei șopârle a fost o analiză amănunțită a exponatelor originale. Am vrut să folosim metode moderne de producție pentru a crea formele cele mai apropiate de original, precum și pentru a influența senzațiile vizuale și tactile.”

 

Dulapul inițial datând din 1724 avea o structură din lemn de pin. De asemenea, a fost împodobit cu mici caracteristici sculptate manual în cristale de chihlimbar, fildeș, argint și mică. Având în vedere asta, Jakub a trebuit să aleagă cu atenție tehnologia de fabricație pentru a putea pregăti întregul obiect. În primul rând, construcția principală a fost realizată prin frezarea CNC a plăcilor din fibre de densitate medie (MDF) și apoi lăcuită în ultramarin.

 

Cu toate acestea, o parte puțin mai dificilă a lucrării a fost reproducerea decorurilor extrem de precise. În acest scop, Jakub a ales printarea 3D cu Zortrax Inkspire datorită capacității sale de a printa piese cu o mare acuratețe dimensională. Aici, printurile 3D realizate cu tehnologia UV LCD reflectă cu fidelitate natura ornamentelor fabricate manual cu mare grijă.

 

 


Datorită răşinii Resin Tough White, designerul a obținut un contrast de culoare izbitor între ultramarin și alb, care este deosebit de semnificativ în acest caz, deoarece poate fi observat de persoanele cu daltonism. În plus, durabilitatea ridicată a rășinii a ajutat la crearea unor elemente care pot rezista la atingerea constantă a persoanelor cu alte deficiențe de vedere. Fiind capabil să reproducă acele detalii minuscule cu printarea 3D, i-a permis lui Jakub să realizeze piesa mai rapid și cu costuri mai mici decât folosind servicii foarte costisitoare ale miniaturiștilor profesioniști.

 

Faceți modelele printate 3D mai accesibile

Sarcina de modelare 3D a șopârlei a fost și mai dificilă, deoarece Jakub avea la dispoziție doar câteva fotografii ale incluziunii originale. În ciuda dimensiunii mici a incluziunii (doar 6 cm) și a unor defecte ale reptilei, de ex. o coadă lipsă, echipa lui Jakub a reușit să modeleze 3D atât poziția animalului, cât și pielea, astfel încât printarea 3D să poată ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să-și imagineze cum arată șopârla doar prin atingere. Modelul a fost împărțit în 6 părți.

 

Inițial, Jakub a folosit Z-ULTRAT Plus pentru a prototipa unele părți ale modelului și a testa rezistența acestora la rupere în condiții normale de utilizare. Rezultatele au fost nesatisfăcătoare: „Piesele erau susceptibile de a se rupe și îmi făceam griji că modelul gata va fi deteriorat rapid de oamenii care vizitează în mod regulat Muzeul.” – remarcă Jakub.

 

 

Teste de durabilitate - prototipuri - realizate pe imprimanta Zortrax M300 Plus


Pe de altă parte, reproiectarea proiectului 3D pentru a-i face pereții mai groși nu a fost opțiunea potrivită, deoarece ar influența estetica suprafeței printării, care trebuia să semene cu textura pielii șopârlei. În timp ce căuta o soluție diferită, Jakub a testat filamentul Z-FLEX și s-a dovedit că modelele printate au arătat o durabilitate suficientă și erau calde la atingere. Și acestea au fost cerințele exacte pentru această expoziție specială.

 

 

Utilizarea Z-FLEX i-a permis lui Jakub să creeze un obiect printat 3D pe care oamenii îl pot atinge și să aibă senzația că interacționează cu un organism viu. Corpul și coada șopârlei au fost printate 3D pe Zortrax M300 Plus, în timp ce membrele au fost pregătite pe Zortrax Inventure. După aceea, toate cele 6 părți au fost lipite împreună cu un adeziv acrilic.

 

Printarea 3D în artă: Ajutând la realizarea artei cu valoare educațională

Jakub crede cu tărie că printarea 3D ne-a schimbat realitatea în multe aspecte. Experiența pe care a dobândit-o în timp ce a livrat astfel de modele 3D complexe pentru Muzeul Chihlimbarului l-a făcut să vadă că posibilitățile tehnologiilor de fabricație aditivă pot stabili noi direcții: „Ceea ce înainte necesita mult timp și bani pentru a fi fabricat manual, acum poate fi printat 3D și se poate menține calitatea înaltă la egalitate cu metodele tradiționale de producție.” – explică Jakub.

  

Totuși, proiectul de a crea artă printată 3D pentru persoanele care au probleme cu vederea demonstrează că putem realiza obiecte tangibile cu valoare educațională reală. În plus, dacă vreuna dintre exponate devine uzată din cauza utilizării de zi cu zi, poate fi înlocuită cu ușurință cu o nouă copie printată 3D de aceeași calitate, repetabilă.

 

Puteți citi mai multe despre dispozitivele utilizate în acest proiect pe paginile lor de produse: Zortrax M300 Plus, Zortrax Inkspire și Zortrax Apoller.


Citeste articolul in original AICI.

Comentarii

Articole similare

Produse de comparat (/4)