Polymaker a lansat în octombrie, în cadrul gamei de filamente PolyLite PLA, o subgamă de filamente: SILK.
Deşi, în aparenţă, această colecţie de filamente pare dedicată utilizatorilor hobby datorită suprafeţelor strălucitoare şi mătăsoase, totuşi îşi găseşte aplicaţie şi în zona de business, în special de producţie, pentru aplicaţiile care necesită culori foarte vii precum semne de atenţionare şi diverse dispozitive de ajutor (jigs &fixtures).
Desigur, în zona de hobby, se pot realiza diferite obiecte decorative, brelocuri, suporturi de telefon/tabletă etc.
Nerăbdători fiind să testăm noile filamente PolyLite PLA Silk, imediat ce au sosit în stoc, am desigilat câte o cutie din fiecare culoare, am încărcat filamentele în imprimante şi am apăsat print 😉
Imprimantele pe care printăm noi sunt imprimantele Zortrax (M200Plus, M300Plus şi M300Dual). Am utilizat profilul de print Z-PLA (temperatură de printare - 210⁰C , temperatură platformă - 30⁰C).
Atenţie! Noi printăm cu imprimante Zortrax, setările pot varia faţă de alte imprimante.
DESIGILARE: ca orice filament Polymaker PolyLite, şi filamentele PolyLite PLA Silk sunt ambalate într-o cutie de carton reciclat, iar filamentul propriu-zis este sigilat într-o pungă de plastic rezistentă şi vidată, cu ziplock care poate fi închisă şi deschisă de oricâte ori ai nevoie. Acest lucru face ca, în momentul în care nu mai vrei să printezi cu acest material, poţi introduce la loc în pungă rola, să închizi ziplock-ul şi filamentul se va păstra în condiţii optime pentru următoarea dată când îl vei folosi.
ÎNCĂRCARE ÎN IMPRIMANTĂ: noi, nerabdători şi curioşi precum suntem, am desigilat toate rolele pentru a evalua culorile. Trebuie să recunoaştem că am rămas impresionaţi: culorile sunt foarte vii şi mătăsoase. Noi nu am observat diferenţe între imaginile de prezentare ale filamentelor, realizate de Polymaker, şi filamentul propriu-zis. Însă, desigur, depinde de setările monitorului sau ale ecranului telefonului mobil / tabletei.
O mică problemă sesizată care este legată de denumirea dată de producător: culoarea PolyLite PLA Silk Bronze, în opinia noastră, nu e bronz, ci mai degrabă cupru, conţine destul de mult roşu, spre deosebire de culoarea bronz. Însă, culoarea efectivă a rolei este conformă cu cea transmisă de producător şi afişată pe site, doar asupra denumirii am avea noi observaţii. Dar, asta e, aşa suntem noi, cârcotaşi 😉
PRINTABILITATE: spre deosebire de alte Silk-uri testate, care necesită temperatură mai mare de printare, această gamă se printează cu temperatura uzuală de PLA.
În ce priveşte printabilitatea efectivă: nu au apărut deloc probleme de aderenţă a primului strat de platformă, nici de aderenţă între staturi. Noi utilizăm la fiecare print spray vaporizator 3DLac Plus deoarece este foarte uşor de aplicat şi, mai ales, de curăţat (cu spray-ul PrintaClean şi şerveţele).
Am efectuat şi teste pentru a evalua stringing-ul, însă nu am întampinat nici o problemă în ce priveşte acest aspect.
PREFERINŢELE NOASTRE pentru culorile din gama PolyLite PLA Silk: Dacă ar fi să stabilim un top al culorilor PolyLite PLA Silk (extrem de subiectiv, desigur) acesta ar fi:
Bronze (cu observaţia de mai sus)
TIP! Am face o recomandare, care este valabilă cam pentru toate filamentele silk: după cca 1 rolă printată este bine să curăţaţi bine duza cu filament de curăţare. Noi folosim Smart Clean de la Smart Materials care este un pic abraziv şi curăţă foarte bine duzele. Cum procedăm? Ei bine dăm la print un obiect sau un set de mostre (precum acelea pe care le primiţi în colet) astfel încât duza să se cureţe foarte bine. Desigur, aceste mostre le reciclăm la deşeuri de plastic, după ce s-au printat. Însă, în felul acesta, ne asigurăm că duza/-ele este/sunt curată/-e şi pregătite pentru o nouă printare.
Imprimantele noastre funcţionează 24/7 deoarece pot fi supravegheate în cloud prin intermediul camerelor cu care sunt dotate echipamentele, iar printarea continuă este esenţială pentru a putea să vă oferim cât mai multe mostre printate din cele mai recente filamente. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre modul în care trebuie întreţinute echipamentele, vă invităm să citiţi articolul nostru dedicat acestui subiect: INTRETINEREA IMPRIMANTEI 3D
Comentarii