Descoperă materialele din familia PolyMide de la Polymaker

Alegerea filamentului potrivit pentru o aplicaţie anume (piesă sau prototip printat 3D) poate fi dificilă.

De aceea, ne-am propus, împreună cu Polymaker, să detaliăm atât diferenţele inerente între materiale cât şi proprietăţile finale şi de utilizare ale acestora.

 

Familia PolyMide de la Polymaker cuprinde 4 tipuri de materiale:

Nylon 6-6.6 – poliamidă / nylon simplu, neîntărit - PolyMide CoPA

PA6-CF – poliamidă / nylon 6 întărit(ă) cu 20% fibră de carbon - PolyMide PA6-CF

PA12–CF – poliamidă / nylon 12 întărit(ă) cu 10% fibră de carbon - PolyMide PA12-CF

şi PA6-GF – poliamidă / nylon 6 întărit(ă) cu 25% fibră de sticlă - PolyMide PA6-GF

 

Decizia de utilizare a unui material este în legătură directă cu piesa sau prototipul pe care doriţi să îl printaţi şi, desigur, cu specificaţiile tehnice ale acestuia.

 

Să analizăm câteva dintre acestea, prin comparaţie:


PA6 vs PA12


Rezistenţa la întindere


Modulul de elasticitate

 

 

Absorbţia de umiditate

 

 

Astfel, dacă aveţi nevoie de un filament a cărei absobţie de umiditate să fie redusă cea mai bună alegere este PolyMide PA12-CF.

  

Dacă aveţi nevoie de rezistenţă la temperatură ridicată, atunci veţi putea utiliza fie PolyMide PA6-CF (până la 215°C), fie PolyMide PA6-GF (până la 191°C).

 


În ceea ce priveşte realizarea de matriţe, filamentele PolyMide PA6-CF şi PolyMide PA6-GF au produs cele mai bune rezultate.

“Pentru matrițele deschise, orientarea utilizată pentru matrița din PolyMide™ PA6-GF a dat cea mai bună finisare a suprafeței, în timp ce materialul CoPA este cel mai potrivit deoarece nu prezintă semne de deformare.

Matrița închisă din CoPA are rezultate bune. În timp ce matrițele PA6-GF și PC s-au deformat, matrița PA6-CF părea să funcționeze destul de bine, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie potrivită pentru acest tip de aplicaţie.”

CITEŞTE întreg articolul de cercetare AICI.

.

Descoperă şi mai multe informaţii în VIDEO.


DESCARCA fisele tehnice.

 

Informaţii generale:

Materialul în sine, nylon/poliamidă, este sensibil la umezeală din atmosferă ceea ce înseamnă că umezeala va fi absorbită de filament chiar în timpul printării.

Acesta este motivul pentru care Polymaker recomandă utilizarea unei soluţii de depozitare şi uscare a filamentului precum PolyBox.

În plus, filamentele compozite, cu fibră de carbon sau cu fibră de sticlă, sunt foarte abrazive şi este recomandabilă utilizarea unei duze de oţel la printare pentru a evita decalibrarea rapidă a celei de alamă datorită compoziţiei filamentului /-elor.

Comentarii

Articole similare

Review: PolyLite PLA Silk
Review: PolyLite PLA Silk
Polymaker a lansat în octombrie, în cadrul gamei de filamente PolyLite PLA, o subgamă de filamente: SILK . Deşi, în aparenţă, această colecţie de filamente pare dedicată utilizatorilor hobby...
Produse de comparat (/4)