TOT CE TREBUIE SA STITI DESPRE PET (TEREFTALATUL DE POLIETILENA)
Tereftalatul de polietilenă este, în general, termoplastic (spre deosebire de materialele termo-rigide). Aceasta caracteristica are legătură cu modul în care materialul plastic răspunde la căldură. Acestea fiind spuse, unele variante ale materialului (cum ar fi anumite tipuri de poliester) sunt termo-rigide. Materialele termoplastice devin lichide la punctul lor de topire (aproximativ 260°C în cazul PET-ului).

Un atribut important pentru termoplastice este că pot fi încălzite până la punctul lor de topire, răcite și reîncălzite din nou fără o degradare semnificativă. În loc de ardere, termoplasticele cum ar fi acidul polilactic se lichefiază, ceea ce le permite să fie ușor turnate prin injecție și apoi reciclate ulterior. Dimpotrivă, materialele plastice termo-rigide pot fi încălzite o singură dată (de obicei în timpul procesului de turnare prin injecție).

PETG-ul este o versiune modificată cu glicol a tereftalatului de polietilenă (PET), care este folosită în mod obișnuit pentru a produce sticle de apă. Este un material semi-rigid, cu o bună rezistență la impact, dar are o suprafață ușor mai moale, ceea ce face ca acesta să fie predispus la uzură. Materialul beneficiază, de asemenea, de caracteristici termice excelente, permițând plasticului să se răcească eficient, cu deformări aproape neglijabile.
Există mai multe variații ale acestui material (PET) pe piață, inclusiv PETG, PETE și PETT.

Avantaje în printarea 3D – uşor de printat, disponibil într-o varietate destul de mare de culori şi mai ales transparenţe
Dezavantaje în printarea 3D – posibilităţi limitate de bridging, pot apărea fire subţiri ca de păianjen pe suprafaţa printului datorită caracteristicilor filamentului.

Ce este PET-ul?
Polietilen tereftalatul (PET) este cel mai frecvent utilizat polimer termoplastic din lume și este mai bine cunoscut în industria textilă prin denumirea comercială "poliester". Acesta este un material natural incolor, transparent și semi-cristalin utilizat pe scară largă ca fibră pentru îmbrăcăminte, deoarece este o barieră eficientă la umezeală. Are o aplicabilitate largă in îmbuteliere și ambalare (cunoscut în aceste cazuri ca PET) precum și ca plastic pentru inginerie atunci când este combinat cu alte materiale, cum ar fi fibra de sticlă sau nanotuburile de carbon, astfel sporind rezistenta materialului. Caracteristicile sale cele mai importante sunt:
- rezistența la apă
- raportul de rezistență - greutate foarte bun
- rezistent la rupere
- disponibilitatea sa pe scara largă ca plastic economic și reciclabil.

PET a fost polimerizat pentru prima oara în anii 1940 de către chimiștii de la DuPont care cautau să dezvolte materiale polimerice pentru a fi utilizate ca fibre textile. Se produce din sinteza etilenglicolului și a acidului tereftalic. Chiar și fără aditivi pentru creșterea rezistenței, PET este totusi foarte puternic raportat la greutatea sa scazuta. Acest lucru înseamnă că sunt necesare mai puține materiale pentru ambalare, de exemplu folia de plastic pentru ambalare. Acest lucru înseamnă că este nevoie de mai puțin combustibil pentru transportul maritim atunci când se utilizează ambalaje PET. În plus, deși materialul este pe bază de petrol, aproximativ 40% din energie este stocată intern și este disponibilă din nou dupa reciclare. Potrivit PETresin.org, "studiile de cicluri de viață ale PET-ului au demonstrat în mod constant că este un material extrem de durabil, cu un profil de mediu pozitiv".
Potrivit unor rapoarte, cererea globală actuală pentru material generează o piață anuală de aproximativ 56 de milioane de tone. Principalii utilizatori finali ai polietilenei sunt industria textilă, care (conform Wikipedia) consumă aproximativ 60% din total. Alte utilizări majore includ industria de îmbuteliere și ambalare, care reprezintă aproximativ 30%.

Care sunt caracteristicile PET/PETG?
Unele dintre cele mai importante proprietăți ale tereftalatului de polietilenă sunt:
- rezistența chimică: PET-ul nu reacționează cu apă sau cu alimente, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este utilizat pentru ambalaje pentru alimente.
- raportul rezistență la greutate: PET-ul este foarte rezistent comparativ cu greutatea sa.
- rezistență la rupere: PET-ul nu se va sparge sau va rupe. Acest lucru face un înlocuitor excelent pentru sticlă ca si container.
- transparenta: tereftalatul de polietilena (PETE sau PET) este transparent.

Cum se fabrică PET/PETG-ul?
Tereftalatul de polietilena, ca și alte materiale plastice, se fabrică în mod obișnuit prin distilarea hidrocarburilor în grupuri mai ușoare numite "fracțiuni", unele dintre ele combinate cu alți catalizatori pentru a produce materiale plastice (de regulă prin polimerizare sau policondensare). În cazul PET, hidrocarbura etilenglicol este combinată cu acid tereftalic pentru a produce materialul.

Pentru ce se utilizează?
PET este unic prin faptul că este practic rezistent la șocuri, are un raport de rezistență extrem de ridicat și nu reacționează la alimente și apă. Combinația acestor proprietăți materiale, pe lângă disponibilitatea largă și prețul redus, îl face o soluție aproape imbatabilă pentru ambalarea produselor alimentare. Poliesterul pentru țesături este puternic, flexibil, iar când este combinat cu materiale precum bumbacul reduce sifonarea, deformarea și face țesătura mai rezistentă la rupere.

De ce este folosit atât de des?
Polietilena tereftalat este un plastic minunat pentru printarea 3D. Este un material puternic și flexibil, cu o rată mare de succes pentru prototipurile printate 3D. Cel mai potrivit este pentru obiectele care trebuie să combine flexibilitatea și duritatea, cum ar fi piese mecanice sau carcase pentru echipamente electronice. PET are o reputație pentru a emite mai puține mirosuri decât materialele uzuale printate 3D (cum ar fi ABS sau PLA), deși multe magazine utilizează aceste doua materiale (PLA si ABS) pentru printare 3D.
In concluzie, polietilen tereftalatul este un material foarte bun. Are un amestec unic de calități care îl fac extrem de util pentru produsele de consum și în special pentru textile.
1. Polietilen tereftalatul este ușor disponibil și relativ ieftin.
2. Tereftalatul de polietilenă are un raport ridicat de rezistență fata de greutate.
3. Polietilen tereftalatul (PET) este foarte rezistent la umiditate.
4. Tereftalatul de polietilenă are o rezistență chimică excelentă la materialul organic și la apă (nu este biodegradabil care este bun și rău în funcție de perspectiva și de destinația sa).
5. Tereftalatul de polietilenă este practic rezistent la rupere (nu se va sparge ca ambalajele din sticlă).
6. Tereftalatul de polietilenă este ușor reciclat. Acesta poate fi refolosit prin efectuarea unei serii de procese de spălare sau descompus în materiile prime constitutive care pot fi apoi transformate în rășina originală.
7. Tereftalatul de polietilenă este foarte transparent.

PET/PETG-ul este toxic?
Nu. PET-ul este un material inert care este acceptat pe scară largă de către autoritățile sanitare ca un plastic sigur, care este unul dintre motivele pentru care este atât de frecvent utilizat în ambalajul produselor alimentare și băuturilor. Similar cu sticla este igienic și, în general, rezistent la atacul bacteriilor și al altor microorganisme. Nu se degradează biologic chiar și atunci când este în contact direct cu alimentele și băuturile. Variantele speciale ale recipientelor din plastic fabricate din PET sunt, de asemenea, disponibile și utilizate în mod obișnuit pentru produsele alimentare cu microunde și sunt aprobate de FDA atât pentru utilizare unică, cât și repetată.
Recent, o serie de cercetări au semnalat faptul că emisiile de particule ultrafine provenite din procesul de printare 3D pot fi nocive pentru om. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să printaţi utilizând sisteme de filtrare sau, dacă imprimanta/-ele Dvs. nu permit instalarea acestor sisteme de filtrare, în încăperi foarte bine ventilate.


Vă mulțumim că ați citit articolul "Tot ce trebuie să ştiţi despre PET".

Dacă aveți comentarii sau dacă doriţi să adaugaţi şi alte sfaturi şi recomandări, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail sau să ne sunați. Ne-am bucura să ne împărtăşiţi din experienţa Dvs.


Spor la printat!

Comentarii

I
Ion DOBRE
11 apr. 2022
Este adevărat că prin arderea cu laser a recipientelor pet (imprimarea diverselor informații: termen de valabilitate, lot...) se degajă gaze toxice (dioxină)?!
S
Sava Valeriu
04 nov. 2020
Bună ziua.Bun articolul.
Mă interesează dacă aveți ceva informații despre pet recirculat.
Daca granulele de pet sunt higroscopice
Temperatura de topire.
Mulțumesc.
F
Filamente3d.ro
10 nov. 2020

Articole similare

Produse de comparat (/4)