TOT CE TREBUIE SA STITI DESPRE ABS (STIRATUL DE ACRILONITRIL BUTADIENA)
ABS-ul (stiratul de acrilonitril butadienă) este foarte robust din punct de vedere structural, motiv pentru care este folosit în lucruri cum ar fi carcase pentru aparatura foto-video, carcase de protecție și ambalaje. Dacă aveți nevoie de un plastic ieftin, puternic și rigid, care să reziste la impact, ABS-ul este o alegere bună.

AVANTAJE în printarea 3D – este rezistent, ușor de prelucrat, șlefuit, lipit și vopsit. Acest lucru îl face un material excelent pentru prototipuri.

DEZAVANTAJE în printarea 3D – destul de dificil de printat din cauza apariţiei deformărilor din timpul printării   precum şi datorită frecventelor desprinderi de platformă.

Ce este ABS-ul?
Stiratul de acrilonitril butadienă (ABS) este un polimer termoplastic opac și amorf. Provine din distilarea și polimerizarea rezervelor de petrol neregenerabile.

Care sunt caracteristicile ABS-ului?
Denumirea de "termoplastic" are de a face cu modul în care materialul răspunde la căldură. Termoplasticele devin lichide la o anumită temperatură (105°C în cazul ABS-ului). Ele pot fi încălzite până la punctul lor de topire, răcite și reîncălzite din nou fără o degradare semnificativă. În loc de ardere, materialele termoplastice, cum ar fi ABS-ul, lichefiază, ceea ce le permite să fie ușor turnate prin injecție și apoi reciclate ulterior. Dimpotrivă, materialele plastice termorigide pot fi încălzite o singură dată (de obicei în timpul procesului de turnare prin injecție). Prima încălzire determină setarea materialelor termo-rigide, rezultând o schimbare chimică care nu poate fi inversată. Dacă ați încerca să încălziți un plastic termo-rigid la o temperatură ridicată, pentru a doua oară, ar arde. Această caracteristică face din materialele termo-rigide candidați foarte slabi pentru reciclare. ABS-ul este, de asemenea, un material amorf ceea ce înseamnă că nu prezintă caracteristicile ordonate ale solidelor cristaline.

Cum se fabrică ABS-ul?
ABS-ul este cel mai frecvent polimerizat prin procesul de emulsie (amestecul de produse multiple care nu se combină în mod obișnuit într-un singur produs). Un exemplu binecunoscut al unui produs emulsionat este laptele. ABS-ul este, de asemenea, creat, deși mai puțin frecvent, printr-un proces brevetat cunoscut sub denumirea de polimerizare în masă continuă. La nivel global, cea mai comună metodologie de a crea ABS este procesul de emulsie.
Este important de menționat că, deoarece ABS este un material termoplastic, acesta poate fi reciclat , de exemplu se poate face ABS din ABS.

Pentru ce se utilizează?
Există nenumărate aplicații pentru ABS. Printre cele mai uzuale se numără tastele de pe tastatura calculatorului, carcase pentru scule electrice, feţele din plastic ale prizelor de perete (de multe ori un amestec PC-ABS) și jucăriile LEGO.

De ce este folosit atât de des?
ABS-ul are o rezistență puternică la substanțele chimice corozive și / sau la impacturile fizice. Este destul de ușor de utilizat și are o temperatură scăzută de topire, ceea ce îl face deosebit de simplu de utilizat în procesele de fabricare prin turnare prin injecție sau prin printarea 3D pe un echipament FDM/FFF. ABS-ul este, de asemenea, relativ ieftin. Toate aceste caracteristici conduc la utilizarea ABS-ului într-un număr mare de aplicații dintr-o gamă largă de industrii.

ABS-ul-ul este toxic?
În formă solidă, nu. ABS este relativ inofensiv prin faptul că nu are niciun agent carcinogen cunoscut și nu există efecte negative asupra sănătății legate de expunerea la ABS. Cu toate acestea, ABS-ul nu este de obicei potrivit pentru implanturile medicale.
Ca majoritatea materialelor plastice, acesta are potențialul de a fi toxic dacă este inhalat și / sau absorbit în piele sau ochi ca vapori sau lichizi (adică în timpul proceselor de fabricație). Fiți atenți și urmăriți îndeaproape instrucțiunile de manipulare a polimerului topit în special.
Recent, o serie de cercetări au semnalat faptul că emisiile de particule ultrafine provenite din procesul de printare 3D pot fi nocive pentru om. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să printaţi utilizând sisteme de filtrare sau, dacă imprimanta/-ele Dvs. nu permit instalarea acestor sisteme de filtrare, în încăperi foarte bine ventilate.

Care sunt dezavantajele ABS-ului?
Principalul dezavantaj, din punctul de vedere al mediului, este că provine din petrol. în ceea ce priveşte printarea 3D, ABS-ul este un material destul de dificil de printat datorită deformărilor care apar în special când este printat pe o suprafaţă neîncălzită. în plus mirosul neplăcut şi particulele degajate în timpul printării sunt periculoase. De asemenea nu este recomandată folosirea lui în contact cu alimentele.
Cu toate acestea ABS-ul este foarte robust şi dur şi are o durată de viaţă mai mare decât PLA-ul.

Vă mulțumim că ați citit articolul "Tot ce trebuie să ştiţi despre ABS". Puteti citi mai multe informatii referitoare la printarea ABS-ului in articolul special dedicat acestui material si setarilor sale.
Dacă aveți comentarii sau dacă doriţi să adaugaţi şi alte sfaturi şi recomandări, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail sau să ne sunați. Ne-am bucura să ne împărtăşiţi din experienţa Dvs.

Spor la printat!

Comentarii

Articole similare

Produse de comparat (/4)