Recomandari si sfaturi pentru printarea 3D a ABS-ului
Există diferenţe între filamentul de 1.75 mm şi cel de 2.85 mm?
Nu, filamentele de 1.75 mm şi cele de 2.85 mm, de la acelaşi producător, au aceeaşi compoziţie chimică. Singurele diferenţe care pot apărea sunt cele de temperatură de printare, filamentele de 2.85 mm necesitând, în unele cazuri, o temperatură mai mare de printare.

Există diferenţe de rezistenţă între obiecte printate din ABS de culori diferite?
Da, există, însă diferenţele sunt însă destul de mici. Filamentele naturale sunt cele mai rezistente, deoarece nu conţin şi pigmenţi, aceştia reprezentând impurităţi care afectează la nivel global rezistenţa obiectului printat 3D.

Tip de hot-end recomandat:
Nu este necesar un hotend special pentru printarea ABS-ului.

Temperatura platformei de printare:
Pentru a printa ABS este nevoie ca imprimanta să aibă platforma încălzită si, este recomandabil, să fie închisă sau să aibă posibilitatea de a fi închisă. Temperatura de platformă recomandată variază între 95°-110°C, depinde de imprimantă.
Filamentul ABS se poate printa atât pe platformă de sticlă, cât şi pe platformă perforată. Pentru a vă asigura că primul strat aderă corespunzător la platformă puteţi utiliza atât substanţe adezive, bandă Kapton / PET,  cât şi zeamă de ABS.
Pentru a spori aderenţa de platformă recomandăm utilizarea brim-ului şi a raft-ului în special când sunt printate piese mari.

Temperatura de printare variază între 220°C - 260°C. Pentru a stabili care este temperatura potrivită pentru printare vă recomandăm să încercaţi să printaţi cu temperatura cea mai mare specificată de producătorul filamentului astfel încât să evitaţi înfundarea duzei. în cazul în care observaţi fenomenul de over-extrusion, scădeţi temperatura.
Răcire: Vă recomandăm ca atunci când printaţi ABS să nu porniţi ventilatorul pentru a asigura o aderenţă mai bună de platformă şi pentru ca obiectul printat să se racească treptat evitând astfel deformările.

Viteza de printare: ABS-ul este un material care permite viteze mari de printare, însă trebuie să aveţi în vedere şi faptul că, odată cu mărirea vitezei de print, scade calitatea obiectului printat. De aceea recomandăm printarea cu o viteză de 40-60mm/s.

Post-procesare: Obiectele printate din ABS pot fi şlefuite şi/sau ajustate cu ajutorul şmirghelului şi, de asemenea, pot fi vopsite sau lăcuite. In plus, filamentul ABS precum şi alte filamente derivate din ABS, sunt sensibile la acetonă. Astfel, obiectele printate din ABS pot fi post-procesate în vapori de acetonă căpătând un luciu spectaculos. Fenomenul care se petrece este cel de topire superficială a straturilor astfel încât liniile rezultate din printare (straturile) numai sunt atât de evidente.


Vă mulțumim că ați citit articolul "Recomandari si sfaturi pentru printarea 3D a ABS-ului".
Dacă aveți comentarii sau dacă doriţi să adaugaţi şi alte sfaturi şi recomandări, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail sau să ne sunați. Ne-am bucura să ne împărtăşiţi din experienţa Dvs.

Spor la printat!

Comentarii

Articole similare

Produse de comparat (/4)