Intretinerea imprimantei 3D

Primele ore de printare au trecut și până acum, imprimanta Dvs. 3D a devenit indispensabilă procesului de dezvoltare și producție. Înainte de a pleca de la birou, doriți să porniți procesul de printare, astfel încât prototipul Dvs. vă va aștepta a doua zi dimineața. Nimic nu este mai frustrant decât să vezi o eroare și ca imprimanta 3D să devină inutilizabilă.

O imprimantă 3D este un echipament și, la fel ca toate echipamentele, este important să o mențineți corect și la timp. În acest blog, veți citi sfaturi practice și vă vom arăta ce posibilități oferă Filamente 3D cu privire la întreținere si service.

 

In primul rand vom incepe cu MEDIUL POTRIVIT PENTRU ACEST ECHIPAMENT


Cel mai important aspect al unei utilizarii îndelungate a imprimantei tale 3D este mediul în care se află. Este preferat un mediu de birou, astfel încât praful, murdăria și alți factori de mediu nu pot influența imprimanta. Când o imprimantă 3D este amplasată într-un mediu de fabricație, riscul de prafuire și ca alte impuritati sa intre in echipament sau sa se depuna pe filamente este considerabil mai mare. Aceste muradrii si praf pot înfunda duza, deoarece aici se adună murdăria.

Pe lângă murdărie și praf, temperatura ambientală este importantă și pentru imprimanta 3D. Temperatura camerei (între 20ºC și 30ºC) are ca rezultat cele mai bune printuri și crește durata de funcționare a imprimantei 3D.

 

In al doilea rand este foarte importanta CURATENIA IMPRIMANTEI 3D

 

Puteți așeza imprimanta 3D într-un mediu foarte curat, dar totuși, va trebui să vă asigurați că imprimanta 3D în sine este perfectă. Curățați bine o duză înfundată pentru a avea cele mai bune rezultate și pentru a prelungi durata de funcționare a duzei. Folosiți o duză specială din oțel inoxidabil pentru filamentele compozite (cum ar fi compozite cu fibra de carbon). Curățați de asemenea bine platforma imprimantei după fiecare printare, cu un produs de curățare corespunzător. Asigurați-vă că nu uitați de filamentul care a căzut pe partea inferioară a carcasei imprimantei.

Curatarea platformei de printare si a interiorului imprimantei

Pentru comoditate sau pentru a economisi timp, mulți utilizatori de imprimante 3D folosesc spray-uri de fixare (3DLac, Dimafix, AprintaPro PrintaFix) sau solutii pentru sporirea aderentei (DimaFix Pen, Magigoo, AprintaPro PrintaStick sau SmartStick)  fără a îndepărta platforma de printare a imprimantei 3D, lăsând resturi de solutie de fizare peste tot și dând naștere unor zone de care aderă praful si care afectează funcționarea elementelor esentiale (ventilatoare, diferite angrenaje).

Din acest motiv, utilizarea solutiei de curatare AprintaPro PrintaClean este vitală. Cu această soluție apoasă, orice suprafață a imprimantei 3D poate fi curățată ușor și fără a provoca daune.

Curatarea nozzle-ului

Se intampla uneori ca nozzle sa se infunde, fie datorita unui filament de slaba calitate, fie datorita unei temperaturi inadecvate, fie chiar datorita conditiilor de temperatura, umiditate si praf in care este stocat filamentul. De aceea este recomandabil ca periodic nozzle sa fie curatat, fie prin utilizarea acelor de curatare, prin imersie in acetona, sau prin utilizarea filamentelor de curatare SmartCleanAprintaPro PrintaClean.

In plus, ca masura de prevedere, pentru a proteja nozzle-ul, deoarece majoritatea filamentelor din plastic sunt adesea încărcate static și atrag toate tipurile de deșeuri din mediul de lucru spre filament (scame, praf sau alte deseuri) este recomandabila utilizarea dispozitivelor de curatare a filamentelor de la Voltivo care vor inlatura toate aceste impuritatile de pe filamentul cu care urmeaza sa se printeze.

 

In al treilea rand este deosebit de importanta LUBREFIEREA CORESPUNZATOARE A IMPRIMANTEI 3D

 

Ungerea angrenajelor imprimantei

Ca orice echipament, si imprimanta 3D trebuie sa fie verificata in ceea ce priveste mecanismele si angrenajele care o pun in functiune si care iti ofera printurile perfecte pe care ti le doresti.

De aceea, lubrefierea acestor angrenaje este esentiala pentru a avea o imprimanta in perfecta stare de functionare.

Lubrifiantul pentru imprimantele 3D de la SuperLube are o rezistență bună la căldură, astfel încât, deși este utilizat la imprimantele cu pat cald, lubrifiantul nu tinde să devină lichid și nu începe să picure pe platforma de printare. Se recomandă utilizarea acestui lubrifiant pentru a evita uzura și reduce frecarea rulmenților și a tijelor, ceea ce crește, de asemenea, durata motoarelor atunci când este supusă unei sarcini mai mici.

 

Iata programul de întreținere recomandat:

 

DUPA FIECARE PRINT:

Curatati bine platforma de printare cu solutii adecvate

ZILNIC:

Amplasati imprimanta, daca este posibil, intr-un spatiu fara praf si cu o temperatura ambientala intre 20ºC și 30ºC.

Pastrati rolele de filament intr-un loc uscat si racoros

Inlaturati resturile de filament din interiorul imprimantei

SAPTAMANAL:

Curatati duza / duzele

LUNAR:

Calibrati imprimanta*

Curatati de praf ventilatoarele

Verificati daca exista actualizari de firmware si instalati-le

TRIMESTRIAL:

Verificati tensionarea curelelor

Verificati strangerea corespunzatoare a suruburilor (sau a altor elemente de prindere)

Curatati si lubrifiati axele

Verificati conexiunile

 


Descopera produsele de care ai nevoie:

Sporirea aderentei platformei

Curatare

Intretinere imprimante 3D

Piese de schimb Zortrax

Piese de schimb BCN3D

Comentarii

Articole similare

Intretinerea imprimantei 3D
Intretinerea imprimantei 3D
Primele ore de printare au trecut și până acum, imprimanta Dvs. 3D a devenit indispensabilă procesului de dezvoltare și producție. Înainte de a pleca de la birou, doriți să porniți procesul de...
Produse de comparat (/4)