O carte printată 3D care să fie simțită de toată lumea
Astăzi, 12 octombrie, se sărbătorește Ziua Vederii Mondiale și nu există un proiect mai bun care să poată onora și face „VIZIBILĂ” această zi decât „Silence”, prima carte tactilă și flexibilă imprimată 3D cu Filaflex de Jennifer Martín -Lorente.
SILENCE: Un proiect artistic, creativ și de susținere, în care O.N.C.E. a participat, și care se manifestă ca un exemplu excelent de aplicare a tehnologiei de printare 3D pentru a democratiza o carte și a o face accesibilă tuturor, inclusiv prin sistemul Braille, pentru a fi citită de nevăzători, iar ilustrațiile în relief pentru a fi simțite și de către restul publicului. Pe scurt, o carte care să fie „simțită” de toată lumea!
Poți să te prezinți și să ne spui ce este „Silence / Tăcerea”?
Numele meu este Jennifer Martin-Lorente, mă dedic profesional designului grafic de mai bine de 4 ani. „Silence” este o carte tactilă care profită de relieful imprimării 3D pentru a realiza ilustrații în sistem Braille, oferind o nouă comunicare tactilă pentru toată lumea și oferind accesibilitate persoanelor cu deficiențe de vedere, oferind o nouă experiență tactilă publicului văzător. În cele din urmă, această carte își propune să contribuie la societate, oferind accesibilitate și investigând noi tehnologii pentru a facilita și integra persoanele cu deficiențe de vedere.
Este foarte interesant că această carte este accesibilă persoanelor cu dificultăți de vedere
Cărțile pentru persoanele cu deficiențe de vedere sunt puține și foarte scumpe, iar majoritatea au un proces manual foarte lent. Fără îndoială, imprimarea 3D pentru aceasta este foarte utilă. În prezent, au fost deja realizate și alte cărți imprimate 3D, dar destinate și scrise pentru copii în scopuri educaționale. Această carte se adresează unui public adult pentru a oferi accesibilitate unui număr mai mare de oameni.
Cum a apărut ideea de a crea „Silence”?
Proiectul „Silence” s-a născut din pasiunea mea pentru lumea editorială și din dorința mea de a experimenta noi tehnologii. Sunt un mare fan al designerilor precum Irma Boom și David Carson, care sunt dedicați designului experimental. Mulțumită partenerului meu și scriitorului „Silence”, Néstor, o imprimantă 3D a venit la mine în anul în care trebuia să-mi realizez proiectul final și a apărut următoarea întrebare: Cum ar arăta o carte tipărită 3D?
„Este o carte de poezie ilustrată care profită de relieful imprimării 3D, pentru a putea citi și atinge, atât pentru persoanele văzătoare, cât și pentru nevăzători, oferind comunicare tactilă tuturor”.
Și, de ce ați optat pentru imprimarea 3D pentru acest proiect?
Imprimarea 3D este o tehnologie prin care se pot face inovații mari. Cu acest proiect am căutat, nu doar o provocare, ci și să experimentez un mediu nou. În planificarea proiectului, am realizat potențialul imprimării 3D de a genera ilustrații și text în relief, oferind astfel o nouă experiență tactilă pentru toată lumea. Din acel moment am învățat autodidact despre imprimare 3D, modelare 3D, design de produs și accesibilitate. Astăzi a devenit încă un instrument cu care să creați proiecte de design.
Care sunt punctele cheie pe care le-ați recomanda și ce ar trebui să țină cont atunci când cineva își imprimă această carte?
Tipărirea „SILENCE” poate fi complexă. Fiind un obiect foarte plat, este foarte important să țineți cont de offset și de nivel pentru ca paginile să fie imprimate uniform, compact și cu cantitatea corespunzătoare de filament. Temperatura este oarecum instabilă la imprimantele desktop hobby, trebuie tipărită la 235°C, temperatura extruderului să se situeze între 230°C și 240°C. Retracțiile ar trebui să fie cât mai rapide și mai rare posibil, astfel încât să nu generați deșeuri pe straturile de elemente ale paginii. Am făcut zeci de teste cu diferite slicere, dar până la urmă am ajuns să fac profilele de printare și să generez gcode-urile cu slicer-ul Cura versiunea 15.04.6.
Este important materialul folosit pentru tipărirea „Silence”?
Materialul este o parte cheie a proiectului! Având în vedere că „Silence” este o carte concepută pentru a fi atinsă, atât textele, cât și ilustrațiile sale în relief pentru a oferi accesibilitate persoanelor nevăzătoare, și a fost esențial ca această carte să fie plăcută la atingere. În faza de cercetare, am făcut primele teste cu PLA, dar rigiditatea filamentului nu a fost adecvată pentru a fi citită la atingere. Cu toate acestea, filamentul flexibil Filaflex este un material foarte versatil care să imite flexibilitatea unei pagini și să nu piardă definiția la captarea textului și a celorlalte elemente care alcătuiesc cartea. În acest fel, Filaflex oferă o experiență confortabilă și plăcută la atingere. În plus, acest material are valoarea adăugată de a fi foarte rezistent și impermeabil, cu o mare elasticitate, rezistent la acetonă, solvent și combustibil. Cu Filaflex am făcut paginile ușor de pliat, lavabile și fără șifonare.
Cum ai aflat despre Filaflex?
Am făcut cunoștință cu Filaflex în faza de cercetare a proiectului, analizând utilizarea imprimării 3D în diverse sectoare și văzând diferitele tipuri de filament. Atunci am descoperit, de exemplu, proiectul de design textil al lui Danit Peleg în sectorul modei.
Câte cărți au fost tipărite până în prezent?
Nu știu numărul de printări ale cărții, deși știu că sunt deja peste 2.000 de descărcări ale fișierului. Cartea a fost foarte bine primită în întreaga lume. În 2016 a fost publicat în diferite media spaniolă despre Design și am fost speaker la #EDCD unde am prezentat proiectul. În 2017 a fost expus la expoziția Public Festival Design de la Matadero din Madrid. În 2019 am fost invitată ca speaker la Aperitipo, un mini-festival de tipar desfășurat la Medialab Prado. În același an, „Silence” a fost inclusă în cartea „Comunicare prin design grafic” a editurii Taschen și face în prezent parte din expoziția PRINT 3D „Re-print the reality” de Cosmo Caixa Barcelona, unde va fi expusă publicului, astfel încât vizitatorii să o poată cunoaște și să o atingă cu propriile mâini până în septembrie 2021.
Veți continua să veniți cu proiecte cu imprimare 3D sau cu materiale flexibile precum Filaflex?
Imprimarea 3D a fost o mare descoperire în viața mea, simt că această tehnologie oferă autonomie totală în ceea ce privește designul produsului, permițându-mi să realizez proiecte de la concept până la producția lor. Filamentul flexibil Filaflex este un material inovator și are calități unice pentru a crea proiecte în orice sector de design.
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre acest proiect, nu ezitați să vizitați site-ul lor (tactilebooks). Și dacă doriți să descărcați fișierele pentru a tipări cartea, o puteți face de AICI.
Comentarii