Obţine transparenţă pe imprimanta ta FDM/FFF

Smartfil Glace este un filament pe care se poate aplica alcool pentru a obține diferite efecte. Pot fi fabricate piese complet transparente sau cu suprafaţă lustruită pentru a elimina suprafeţele rugoase şi pentru a obţine astfel un efect de perlă.

 

În plus, datorită fuziunii dintre straturi, piesa își mărește rezistența structurală, formând un solid continuu și obținând o etanșeitate ridicată.

 

Cum se fac piese transparente?

 

Trebuie avut în vedere ca, pentru a printa bucăți de mare transparență, acestea trebuie să fie piese dintr-un singur strat, pentru ca alcoolul să poată pătrunde omogen în material. Dacă doriți să obțineți o rezistență mecanică bună, este recomandat să utilizați duze de 0,8 mm sau mai mari. În acest fel vom realiza un perete suficient de gros pentru a menţine rezistenţa mecanică dorită.

 

Pentru un efect mai mare de transparență în finisaj folosind Glace, se recomandă printarea utilizând opțiunea „Vază în spirală”.

 

  1. APLICĂ TRATAMENTUL CU ALCOOL

Aplicaţi tratamentul cu alcool (etil sau izopropilic) cu o concentratie mai mare de 70°. Cu cât conținutul de alcool este mai mare, cu atât procesul este mai rapid, deși este și mai greu de controlat. Diferitele metode de aplicare sunt următoarele:

 

Aplicare directă prin imersare:

Scufundați piesa direct în alcool, astfel încât întreaga suprafață să intre în contact. Scoateți bucata și apoi lăsați la scurs pentru ca alcoolul să se evapore liber. Ţineţi cont că această metodă este foarte agresivă, iar dacă alcoolul pătrunde prea mult în piesă, se poate înmuia prin schimbarea geometriei.

 

Aplicare prin evaporare:

Într-un recipient închis introduceţi o hârtie impregnată cu alcool aşezată astfel încât să fie în jurul piesei. Apoi introducem piesa având mare grijă ca acestea să nu intre în contact. Închide recipientul şi lasă evaporarea să afecteze piesa, obţinându-se efectul dorit.

 

  1. LĂSAȚI PIESA ÎN REPAUS

Lăsați piesa să se odihnească în interiorul recipientului. Odată ce piesa a fost înmuiată în alcool, se lasă să se usuce la aer. În funcţie de cantitatea de alcool absorbită de piesă se poate înmuia puţin.Când alcoolul s-a evaporat complet piesa va reveni la starea normală.

.

Urmărind pașii anteriori, reușim să dizolvăm stratul de suprafață al piesei, realizând o unire perfectă între straturi și formând un solid continuu, care permite materialului să-și dobândească transparența.

 

CUM SĂ LUSTRUIEȘTI O PIESĂ

Pentru a netezi suprafața piesei, procesul anterior poate fi aplicat pieselor cu orice geometrie. În acest caz, trebuie avut grijă la imersarea în alcool deoarece acesta poate intra în umplutura piesei, afectând prea mult materialul şi compromiţând integritatea acestuia.

 


Printați piesa folosind Glace.

Aplicați tratamentul cu alcool (etil sau izopropilic) prin următoarele metode:

Aplicare directă prin imersie.

Aplicare directă folosind instrumente. (pulverizat, aplicat cu o pensulă etc.)

Aplicare prin evaporare

Se lasă piesa să se odihnească pentru ca alcoolul să se evapore, un exces de alcool poate înmuia prea mult materialul.


Cititi articolul in original (ES) AICI.

Comentarii

Articole similare

Obţine transparenţă pe imprimanta ta FDM/FFF
Obţine transparenţă pe imprimanta ta FDM/FFF
Smartfil Glace este un filament pe care se poate aplica alcool pentru a obține diferite efecte. Pot fi fabricate piese complet transparente sau cu suprafaţă lustruită pentru a elimina suprafeţele...
Cum calculezi costul unui obiect printat 3D?
Cum calculezi costul unui obiect printat 3D?
Business-ul tău care oferă Clienţilor tăi diferite metode de producere a unor prototipuri sau chiar piese finale sau obiecte de marketing tocmai ce s-a extins şi include acum şi printare 3D, atât...
Produse de comparat (/4)