Viteza si calitate sau Viteza vs. calitate?

Cat de mult afecteaza viteza calitatea printului?


Vitezele mai mici fac, in general, ca imprimantele 3D sa aiba o calitate mai buna atunci cand imprimanta 3D nu este optimizata. Optimizarea este legata pe de-o parte de componentele mecanice, de stabilitate dar si de setarile printului.

Odata optimizata imprimanta 3D, principalul lucru care impiedica un print in viteza este debitul. Mai precis capacitatea filamentului de a se topi eficient intr-un timp foarte scurt de timp pentru a putea fi pus pe pozitie, in strat. De aceea este recomandabil sa gasiti pentru fiecare filament pe care il utilizati rata optima de topire vs viteza. In functie de compozitia chimica a fiecarui filament, aceasta rata poate varia. De exemplu un filament PLA poate fi printat in viteza mai mare decat un filament compozit, cu fibre de carbon sau cu lemn.

 

Ce afecteaza calitatea printului:

  • Viteza de printare
  • Calitatea materialului
  • Capacitatea blocului de incalzire de a topi eficient materialul si de a mentine temperatura
  • Alcatuirea imprimantei

 

De ce afecteaza viteza de printare calitatea printului?

 

Pentru un entuziast viteza de printare este foarte legata de nerabdarea de a vedea obiectul printat, insa pentru o companie care produce piese viteza de printare este direct legata de procesul de productie, deci de eficienta, fiind o parte extrem de importanta in lantul de fabricatie al produselor.

 

S-a inregistrat de cativa ani o crestere a disponibilitatii imprimantelor 3D. Foarte multa lume este interesata de aceasta industrie, si poate avea acces facil la o imprimanta 3D.

Exista imprimante desktop 3D disponibile peste tot, la preturi foarte rezonabile. Unul dintre motivele pentru care imprimantele 3D sunt foarte accesibile astazi il reprezinta tocmai viteza rapida care afecteaza calitatea imprimarii.

 

Dupa cresterea brusca a gradului de asimilare a printarii 3D, unii producatori au inteles impactul pe care il va avea pretul asupra cererii imprimantelor 3D si au decis sa le faca accesibile pentru oricine este interesat. Astfel, au inceput sa fie folosite piese ieftine (a nu se confunda cu piese necorespunzatoare), piese care sunt deosebit de flexibile si usoare. Astfel a fost redus costul imprimantelor.

Insa flexibilitatea si usurinta pieselor are impact asupra calitatii printului deoarece in timpul printarii exista multe miscari ale componentelor. Aceste miscari, asociate cu o viteza mare de printare, creeaza vibratii semnificative care, la randul lor, cauzeaza o calitate slaba a imprimarii sau chiar deterioreaza intregul print.

 

Aceasta inseamna ca un echipament mai scump, cu piese mai scumpe, poate imprima obiecte de calitate ridicata la o viteza rezonabila fara a compromite calitatea? Controlul vibratiilor nedorite are ca rezultat o calitate mai buna a printului?

La aceste intrebari, se poate raspunde cu siguranta da.

 

Cand producatorii se concentreaza cu adevarat pe viteza de imprimare, fara a acorda prioritate usurintei de utilizare si preturilor mai mici, imprimantele 3D pot printa rapid.

Invers, cand accentul este pe accesibilitatea imprimantei, aceste probleme de calitate pot aparea frecvent.

 

Daca pentru un entuziast rata de esec nu este importanta, pentru o companie este esentiala. Orice print ratat se traduce in timp pierdut si bani pierduti, in nerespectarea deadline-urilor si penalitati.

 

Insa, pe masura ce tehnologia progreseaza, ne putem astepta ca imprimantele 3D sa printeze mai rapid, pastrand in acelasi timp un nivel ridicat de calitate.

Comentarii

Articole similare

Viteza si calitate sau Viteza vs. calitate?
Viteza si calitate sau Viteza vs. calitate?
Cat de mult afecteaza viteza calitatea printului? Vitezele mai mici fac, in general, ca imprimantele 3D sa aiba o calitate mai buna atunci cand imprimanta 3D nu este optimizata. Optimizarea...
Produse de comparat (/4)