PLA vs PETG vs ABS vs ASA. Ce material pot utiliza în exterior, expus la soare?

Vă mai amintiţi de testul nostru de acum 1 an?

Am printat atunci nişte obiecte din PLA, PETG, ABS şi ASA şi le-am lăsat în maşină, expuse la soare.

Rezultatele au fost uluitoare!

Puteţi citi întregul articol aici:  https://www.filamente3d.ro/blog/comparatii-teste-si-opinii-produse/pla-vs-petg-vs-abs-vs-asa


Un alt test* a fost făcut tot atunci: în acelaşi timp am printat înca 2 serii de piese**, utilizând aceleaşi materiale şi aceleaşi setări, şi am lăsat afară 1 set, expus la intemperii timp de 1 an, în vreme ce al doilea set, martor, l-am păstrat în birou, în condiţii uzuale de temperatură.


Acest articol este exact despre acest experiment: ce s-a întâmplat după 1 an de expunere, în aer liber, la intemperii? Care materiale au rezistat mai bine şi care nu? Care materiale ar fi recomandate să fie utilizate în exterior?

Imaginile vorbesc de la sine.


În concluzie:


     1. DUPĂ EXPUNERE TIMP DE 1 AN ÎN AER LIBER LA INTEMPERII:PLA-ul este perfect pentru aplicaţii care nu presupun expunerea în exterior, la intemperii, deoarece deformările sunt semnificative. Obiectele îşi pot pierde forma şi se pot degrada cu uşurinţă

 

PETG –ul a rezistat destul de bine la expunerea în exterior pe perioada de 1 an. Însă, obiectul pare casant.

 

ABS-ul a rezistat foarte bine în exterior din punctul de vedere al calităţilor tehnice (deformări). Degradarea majoră a lui este la nivelul culorii: din alb s-a transformat în gălbui. Însă dacă culoarea nu este importantă, în sensul că este vopsit şi protejat, poate fi utilizat în exterior. Compoziţia chimică a acestuia îi permite acest lucru.

 

De departe câştigătorul acestui test este ASA. Însă era previzibil, deoarece acest material a fost special dezvoltat pentru utilizare în exterior. Nu există deformări, nu există modificări de culoare (altele în afară de praful care se aşterne pe un obiect pe parcursul unui an).


     2. ÎN CE PRIVEŞTE MATERIALELE PE CARE LE PUTEŢI UTILIZA ÎN MAŞINĂ, EXPUSE LA SOARE

NU recomandăm utilizarea PLA şi PETG deoarece în doar 7 zile acestea au degradări vizibile (vezi articol şi imagini aici: https://www.filamente3d.ro/blog/comparatii-teste-si-opinii-produse/pla-vs-petg-vs-abs-vs-asa )

Este posibil ca, pe timp de 1 an, şi ABS-ul să îşi modifice culoarea (aşa cum s-a întâmplat când a fost expus în aer liber condiţiilor mediului exterior)

RECOMANDĂM utilizarea ASA, material special creat pentru a rezista la intemperii şi UV.


* NOTĂ: Acest articol nu are pretenţia de a fi un studiu ştiinţific riguros ci doar o comparaţie directă între materiale uzuale în printarea 3D.

** NOTĂ: Obiectele au fost special proiectate în această formă astfel încât posibilele degradări să fie vizibile. Pentru obiecte compacte, cu aceeaşi desfăşurare pe toate cele 3 axe (X,Y,Z) precum cub, sferă etc. este posibil ca degradările să fie mai reduse.


Filamente utilizate pentru aceste teste:

PLA - Alb 1kg (Suntem 3D)

PolyLite ABS White 1kg (Polymaker)

PolyLite ASA White 1kg (Polymaker)

PETG White Glacier 1kg (Winkle)

Comentarii

Articole similare

PLA+ vs PLA
PLA+ vs PLA
Ce înseamnă “PLA +” şi care sunt diferenţele între PLA şi PLA + Încă de la început vrem să clarificăm un aspect şi anume numele: PLA+ sau PLA întărit. Acest nume nu reprezintă un...
ABS+ vs ABS
ABS+ vs ABS
Acrilonitril butadien stiren ( ABS ) este un material de printare 3D foarte comun. Unul dintre primele termoplastice utilizate în printarea 3D, are performanțe mecanice bune, rezistență la...
PET vs PETG
PET vs PETG
Există ideea că PET sau PETG sunt acelaşi material, însă acest lucru este incorect. PET-ul este tereftalat de polietilen, în vreme ce PETG (PET-G, PETG) este polietilen tereftalat glicol....
Produse de comparat (/4)