PLA+ vs PLA

Ce înseamnă “PLA +” şi care sunt diferenţele între PLA şi PLA +

 

Încă de la început vrem să clarificăm un aspect şi anume numele: PLA+ sau PLA întărit.

Acest nume nu reprezintă un material în particular, ci o gamă de materiale, mai precis o gamă de materiale PLA îmbunătăţite. Denumirea poate varia, în funcţie de producător şi de strategia acestora de marketing, astfel încât puteţi găsi acest tip de material, PLA îmbunătăţit, sub numeroase denumiri precum: Tough PLA (FormFutura), PolyMax Tough PLA (Polymaker), PLA PRO1 (BASF-Forward AM), PLA Plus, PLA+ etc.

Poate cel mai important lucru pe care este bine să îl cunoasteţi este că NU EXISTĂ O FORMULĂ UNICĂ PENTRU PLA +.

Fiecare producător are propria formulă și propriile amestecuri. Deoarece mulţi producători nu spun exact ce pun în filamentul lor PLA+, nu putem descoperi cu adevărat cum diferă PLA și PLA+ în ceea ce privește conținutul lor. Cu toate acestea, putem compara PLA și PLA+ în ceea ce privește performanța materialului și alte caracteristici.

 

Cu alte cuvinte, „PLA+” este, de fapt, un nume dat frecvent variantelor de PLA ale căror proprietăți au fost îmbunătățite prin utilizarea aditivilor dincolo de compoziția sa tradițională. Pentru a fi şi mai clar, PLA+ este încă PLA, deoarece are aceeași compoziție fundamentală. Aditivii îi dau doar o îmbunătăţire, un plus.

Proprietățile suplimentare sau aditivii specifici se schimbă de la o marcă la alta, la fel ca și numele. Principiul, totuși, este același: este PLA, dar mai bun.

 

Chiar și dacă luam în considerare variațiile dintre diferitele mărci de PLA+, există câteva diferențe notabile în performanța materialului între PLA obișnuit și PLA+ (PLA întărit), şi anume:

  • PLA+ tinde să ofere o mai bună aderență între straturi
  • PLA+ este mai puternic și mai rigid decât PLA standard
  • PLA+ este de obicei mai flexibil decât PLA standard, utilizatorii de filament PLA+ raportând o bună ductilitate a pieselor printate cu PLA+ în comparație cu cele printate cu PLA obișnuit
  • Utilizatorii sunt adesea de acord că PLA+ oferă un finisaj mai fin, mai bun decât PLA standard
  • PLA+ poate fi mai puțin convenabil decât PLA din cauza temperaturii sale de printare, de obicei mai ridicate (făcând mai dificilă printarea pe platforme de construcție neîncălzite, cu o temperatură scăzută a stratului)
  • În funcție de marcă, PLA+ poate fi, de asemenea, puțin mai scump decât PLA
  • PLA + este, în general, disponibil în mai puține culori
  • Atât PLA, cât și PLA+ trebuie depozitate într-un mod care să prevină absorbția umidității

 

În plus, deși caracteristicile materiale ale PLA+ (PLA întărit) pot fi potrivite pentru anumite proiecte - piese printate 3D care trebuie utilizate în medii cu temperatură ridicată, de exemplu, sau piese care necesită un nivel ridicat de rezistență la impact - ele pot fi nepotrivite pentru altele.

Imprimantele FFF care nu au capacități de temperatură ridicată (sau care nu au platforme încălzite) pot fi mai potrivite pentru printarea PLA standard, care are un punct de topire scăzut.

 

Ca o concluzie, utilizatorii de filament FFF ar trebui să-și amintească că nici PLA, nici PLA+ nu sunt termoplastice deosebit de performante și sunt mai des folosite pentru prototipare decât pentru piesele funcționale. Dacă o piesă printată 3D va fi supusă unor niveluri ridicate de stres, este mai bine să utilizați un termoplastic de inginerie precum Nylon, Policarbonat etc, sau chiar un plastic de înaltă performanță precum PEEK, decât să optați pentru preţul mai redus oferit de PLA+. Nu vă asteptaţi ca un filament PLA+ să aibă caracteristicile unui filament ABS, Nylon, Polipropilena sau PEEK.

Cu alte cuvinte, în timp ce filamentul PLA + poate face piesele PLA mai bune, nu poate face minuni.

 

De asemenea, ar trebui să ne amintim că termenul „PLA+” (PLA întărit) nu este o garanție a calității, iar un PLA standard de la o marcă de filamente de încredere, cu reputaţie internaţională, cu sistem de control şi validare a calităţii, poate depăși semnificativ din punctul de vedere al calităţii un PLA+ de la un producător necunoscut.


Spor la printat!


© Credit imagini: Polymaker

Comentarii

Articole similare

PLA+ vs PLA
PLA+ vs PLA
Ce înseamnă “PLA +” şi care sunt diferenţele între PLA şi PLA + Încă de la început vrem să clarificăm un aspect şi anume numele: PLA+ sau PLA întărit. Acest nume nu reprezintă un...
Viteza si calitate sau Viteza vs. calitate?
Viteza si calitate sau Viteza vs. calitate?
Cat de mult afecteaza viteza calitatea printului? Vitezele mai mici fac, in general, ca imprimantele 3D sa aiba o calitate mai buna atunci cand imprimanta 3D nu este optimizata. Optimizarea...
Produse de comparat (/4)