PET vs PETG

Există ideea că PET sau PETG sunt acelaşi material, însă acest lucru este incorect. PET-ul este tereftalat de polietilen, în vreme ce PETG (PET-G, PETG) este polietilen tereftalat glicol. Proprietăţile celor două materiale sunt destul de diferite.

 

PET (tereftalat de polietilen)

- Mai rigid, similar cu PLA

- Mai puţin flexibil

 

Dacă doriți să obțineți un print destul de rigid, filamentul PET este materialul potrivit pentru aceasta. În comparație cu PETG este mai rigid, la fel ca PLA-ul. Deși printurile realizate cu PET sunt dure, ele sunt predispuse să se spargă ușor. Așadar, fiți atent dacă știți că piesa Dvs. va fi supusă unor forţe considerabile, deoarece plasticul se va rupe destul de brusc, fără prea multe semne de deformare plastică.

 

Descoperă filamentele PET:

UltraFuse PET – BASF – Forward AM

Reform rPET – FormFutura

 

 

PETG (polietilen tereftalat glicol)

- Are glicol adăugat (de unde „G”)

- Puțin mai flexibil decât PET

- Rezistență mai mare la impact

 

Absoarbe mai multă umiditate (deshidratarea PETG înainte de utilizare este o idee bună, în special dacă rola nu a fost ţinută în condiţii controlate).

Adăugarea de glicol permite materialului să fie puțin mai flexibil, dar nu la fel de mult ca TPU sau TPE. Având puțin mai multă flexibilitate permite pieselor să aibă o rezistență mai mare la impact în comparație cu PET.

Fiți atenți la modul în care depozitați PETG, deoarece materialul absoarbe mai multă umiditate. Asigurați-vă că păstrați filamentul PETG într-un mediu etanș sau deshidratați-l înainte de utilizare. Pentru păstrarea într-un mediu etanş puteţi folosi setul de vidare al pungilor, cu pompă.

 

Descoperă filamentele PETG:

Polylite PETG - Polymaker

PolyMax (Tough) PETG – Polymaker

HDGlass – FormFutura

CPE HG100 – Fillamentum

nGen - colorFabb

SmartFil PETG – Smart Materials 3D

PETG – Suntem 3D

PETG – Winkle

Comentarii

Articole similare

PET vs PETG
PET vs PETG
Există ideea că PET sau PETG sunt acelaşi material, însă acest lucru este incorect. PET-ul este tereftalat de polietilen, în vreme ce PETG (PET-G, PETG) este polietilen tereftalat glicol....
PolyLite™ PETG vs. PolyMax ™ PETG
PolyLite™ PETG vs. PolyMax ™ PETG
PolyLite™ este o familie de filamente pentru printarea 3D realizate din cele mai bune materii prime pentru a oferi o calitate si o fiabilitate exceptionale. PolyLite ™ acopera cele mai populare...
Produse de comparat (/4)