Cum sa previi si cum sa repari incurcaturi in rola de filament

Cum sa previi si cum sa repari incurcaturi in rola de filament

Ni s-a intamplat tuturor; incepeti un print peste noapte, veniti dimineata si descoperiti ca filamentul Dvs. a avut o incurcatura la jumatatea lui si printul Dvs. a esuat.

In acest articol, vom analiza exact ceea ce cauzeaza incurcaturile, cum sa le remediati cand se intampla si ce puteti face pentru a le impiedica sa se intample in viitor.


Incurcaturi in fabrica?

Pentru multi incepatori, este logic ca daca printul Dvs. a inceput bine si apoi, la jumatatea drumului, a incetat sa extraga filamentul de pe rola si observati o incurcatura in filament, trebuie sa fi fost o incurcatura in mijlocul rolei si, astfel, producatorul este de vina, el a provocat esecul printarii Dvs. In realitate, filamentul nu se poate incurca asa.


In primul rand, filamentul nu este niciodata sudat/lipit cap la cap pentru a umple o rola, este doar tocat si adaugat la urmatorul lot, asa ca, odata ce un capat este infasurat pe o rola, linia de la extruder la rola nu este niciodata intrerupta. Pentru a va convinge de acest lucru, luati o bucata de sfoara si tineti ambele capete; un capat reprezinta filamentul care iese din extruder, celalalt reprezinta filamentul care este deja infasurat pe rola. Acum, incercati sa faceti un nod fara sa dati drumul vreodata vreunuia dintre capete. Nu este posibil. Deci, de la producator, filamentul nu se poate incurca in centrul unei role. Si atunci ce se intampla?


 

Cum se intampla cu adevarat?

Exista un motiv pentru care o noua rola de filament fie are unul dintre capete lipit pe rola, fie introdus prin gaurile de pe marginea rolei: pentru a se asigura ca terminatia filamentului nu trece printr-o bucla.

Pe o rola noua, capatul filamentului este fie tras printr-o gaura, fie fixat in loc cu banda adeziva. Daca scoateti filamentul din aceste gauri sau indepartati banda adeziva si dati drumul la filament, tensiunea il va determina sa se desfasoare usor de pe rola. Cand se intampla acest lucru, nu puteti fi sigur ca filamentul nu aluneca sub alta bucla. Cu putin ghinion, capatul se poate impinge singur sub o alta spira si deja aveti un nod in rola.Aici se intampla incurcatura.

Poate ca vi s-a intamplat ca atunci cand schimbati filamentul lasati capatul acestuia sa se desfasoare si, desi acesta nu s-a desfasurat de tot, ci doar a sarit putin de pe rola, cu toate acestea este suficient pentru a aluneca printre spire. Nodul care se formeaza astfel nu este tensionat si nu este evident la prima rotire a rolei. Aceste tensiuni se aduna pas cu pas, la fiecare rotire a rolei, ajungand sa blocheze rola chiar dupa cateva ore de printare, creand senzatia ca nodul era in interiorul rolei. Oricum ar fi incurcatura in filamentul Dvs, acest lucru este rezolvabil!

Salvarea unei role incurcate

Oricat de rau ar fi incurcat filamentul, oricum se poate desface un nod fara a desface intreaga rola. De fapt, incalceala inrautateste in mod obisnuit problema, deoarece nodul devine din ce in ce mai strans prin tragerea filamentului de pe rola.

Pentru a scoate nodul din rola, trebuie sa ridicati cateva spire, inclusiv nodul, din rola. Daca ridicati prea putine spire si puteti vedea trei directii care vin din rola, atunci nu ati prins nodul. Mai multe desfasurari/spire trebuie indepartate pana cand doar o singura directie iese din rola. Dupa aceea, pur si simplu, rulati filamentul sub tensiune si desfaceti nodul cand ajungeti la el.

Dupa ce ati scos nodul din rola, pur si simplu derulati din nou filamentul, asigurandu-va ca mentineti tensiunea la capat, trecand rola prin bucla de filament pentru a scoate nodurile acolo unde este nevoie. Dupa ce ati desfacut complet nodul, trebuie sa va asigurati ca utilizati o clema, o banda sau treceti filamentul printr-o gaura in partea laterala a rolei pentru a putea mentine tensiunea si pentru a va asigura ca filamentul sta corect pe rola.

 

Cum pot impiedica sa se mai intample asta?

Aceasta este regula esentiala pe care o transmitem oricarei persoane noi in printarea 3D: nu lasati niciodata sa va scape capatul filamentului Dvs. decat daca este in extruder si intins sau in gaura unei role si este suficient de strans incat sa nu se desfasoare. Trebuie sa mentineti intotdeauna controlul capatului filamentului pentru a nu se intampla o incurcatura in filament.


O rola incurcata poate aparea din cand in cand, dar cu cunostinte adecvate, problema poate fi rapid rezolvata si usor prevenita!

Comentarii