ABS+ vs ABS

Acrilonitril butadien stiren (ABS) este un material de printare 3D foarte comun. Unul dintre primele termoplastice utilizate în printarea 3D, are performanțe mecanice bune, rezistență la temperaturi ridicate și are un preț rezonabil. Având în vedere că marea majoritate a producătorilor de filamente produc acest material, acesta este disponibil într-o mare varietate de formate (gramaj/rolă, diametru) și culori.

 

În timp ce acest polimer are avantajele sale, are şi o serie de dezavantaje. Una dintre primele provocări cu care se va confrunta un utilizator nou încercând să printeze ABS este legată de tendința acestuia de a se micșora în timp ce se răcește. Această contracție provoacă frecvent deformarea bazei printului şi desprindere de platformă.

 Deși există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni deformarea, cum ar fi construirea unei incinte închise pentru imprimanta Dvs. deschisă, unii utilizatori preferă un filament mai ușor de utilizat, precum PETG-ul.

 

ABS+ sau ABS Plus sau alte denumiri comerciale precum TitanX (FormFutura) , rTitan (FormFutura), ABS Fusion + (BASF Forward AM) urmărește să reducă sensibilitatea la contracție și la deformare a ABS-ului, păstrând în același timp majoritatea avantajelor sale de performanță. În acest articol, vom explora dacă acest lucru este adevărat, ce variante sunt disponibile pe piață și dacă merită să investim în această versiune „îmbunătățită” a ABS-ului.

 

În timp ce ABS-ul are o formulă chimică de bază cunoscută, producătorii de filamente nu ne oferă foarte multe informații despre filamentele „Plus”. Unele branduri susțin ca au un miros redus și emisii reduse de vapori toxici (ceea ce presupune ca ar putea avea un conţinut mai redus de stiren).

Unele filamente ABS+ sunt mai puţin solubile în acetonă decât ABS-ul obişnuit. Acest lucru este deosebit de important de ştiut dacă Dvs. postprocesaţi în mod uzual piesele cu acetonă.

 

Unele branduri, precum BASF Forward AM, sunt transparente în ceea ce priveşte compoziția filamentelor lor ABS+,: Ultrafuse ABS Fusion+ se numește de fapt acetonitril butadien stiren, în loc de acrilonitril butadien stiren. Materialul modificat nu este la fel de puternic ca originalul (UltraFuse ABS) și nici la fel de rigid, cu toate acestea, flexibilitatea sa sporită îl face mai rezistent la impact.

 

În ce priveşte materialele ABS+ a căror compoziţie chimică (aditivi) nu este cunoscută, există posibilitatea ca durata de viață a piesei să fie mai redusă.

 

POSTPROCESARE

Filamentul ABS se poate postprocesa cu vapori de acetonă. Atenţie însă că acest proces este periculos. Vă recomandăm să supravegheaţi îndeaproape, cunoscând riscurile vaporilor de acetonă sau să alegeţi o soluţie sigură şi automatizată, cu ajutorul căreia obţineţi piese identic postprocesate, precum Zortrax Apoller.

Filamentele ABS+ pot avea o sensibilitate redusă la acetonă. De aceea vă recomandăm să testaţi înainte de a finisa toată piesa.

 

SIGURANȚĂ

Siguranța respiratorie este un aspect important atunci când lucrați cu orice filament. Cu toate acestea, devine foarte importantă atunci când lucraţi cu ABS, datorită toxicităţii ridicate a emisiilor sale. Un sistem de filtrare este mai mult decât recomandabil. Atunci când printaţi ABS este recomandabil să aveţi incintă închisă şi, în plus, să ventilaţi foarte bine spaţiul de lucru.

Deşi ABS+ se poate printa bine şi fără o incintă închisă nu înseamnă că o imprimantă cu o incinta carcasă nu este recomandabilă.


Descoperă variantele de ABS:

BASF Forward AM - ABS

Fillamentum – ABS

FormFutura – ABS

Polymaker – ABS

Smart Materials 3D – ABS

Winkle – ABS

Zortrax - ABS

Comentarii

Articole similare

PLA+ vs PLA
PLA+ vs PLA
Ce înseamnă “PLA +” şi care sunt diferenţele între PLA şi PLA + Încă de la început vrem să clarificăm un aspect şi anume numele: PLA+ sau PLA întărit. Acest nume nu reprezintă un...
Produse de comparat (/4)