Unde marea industrie nu a putut ajuta, a ajutat printarea 3D: Printarea 3D in sprijinul comunitatii medicale

Boala COVID-19, provocata de Coronavirus, a cuprins cu o repeziciune incredibila intreaga lume, iar efectele acesteia sunt ingrozitoare. Bilanturile impresionante de imbolnaviri si decese i-au socat pe toti.

Primii aflati in contact direct cu pacientii bolnavi sunt, ca intotdeauna, medicii si personalul medical. Insuficientele echipamente de protectie au condus la infectarea acestora si, inevitabil, la micsorarea numarului de medici si asistenti care pot trata pacientii aflati in suferinta. In plus, numarul foarte mare de imbolnaviri, generat de o rata extrem de ridicata de transmitere a bolii, a creat o presiune foarte mare pe capacitatile de spitalizare si tratare ale celor bolnavi.

In acest context, comunitatea de printare 3D din intreaga lume s-a mobilizat sa ajute sectorul medical. De la mari companii si universitati pana la hobby-isti, cu totii isi aduc aportul la lupta impotriva acestei boli proiectand si printand produse care nu sunt disponibile pe piata si chiar inventand noi produse pentru a suplini lipsa sau insuficienta unor solutii medicale in aceasta perioada atat de neobisnuita.

Mobilizarea comunitatii de fabricare aditiva (producatori si utilizatori) este fara precedent. Fiecare companie si chiar fiecare utilizator final isi aduce contributia: de la #Zortrax si #BCN3D Technologies care si-au pus la dispozitie fermele de imprimante 3D in scopul producerii echipamentelor necesare si pana la Stratasys, Carbon si HP, cu totii depun eforturi sustinute pentru suplimentarea echipamentelor de protectie individuala ale personalului medical.

Astfel, s-au creat o serie de proiecte pentru viziere, protectii suplimentare, pe langa masti si ochelari, pentru personalul medical aflat in linia intai, precum si solutii de ventilare artificiala pentru a suplini lipsa echipamentelor din spitale.

In plus, #Ford si GE Healthcare lucreaza impreuna, utilizand tehnologiile de fabricare aditiva, pentru extinderea productiei unei versiuni simplificate a ventilatoarelor existente ale GE Healthcare pentru a sprijini pacientii cu insuficienta respiratorie sau cu dificultati de respiratie.

Este poate pentru prima oara cand printarea 3D isi arata o parte importanta din capacitatea ei de transformare a industriei si a societatii in ansamblu. Printarea 3D creaza, inoveaza si pune la dispozitie elementele pe care industria nu are momentan posibilitatea de a le furniza.

Acest eveniment nefericit pune fabricarea aditiva intr-o complet alta lumina pentru toata lumea, inclusiv pentru cei sceptici. Printarea 3D este o solutie la indemana tuturor, fiecare utilizator putand sa realizeze produse necesare. Printarea 3D poate fi utilizata la prototipare rapida insa poate cu usurinta transforma un prototip in produs final. Realizarea unui nou produs la scara industriala, desi extrem de eficienta pentru productia de loturi de mii de piese, este greoaie si inceata, presupune multe etape si foarte mult timp, de la prototipare pana la matrita si produsul finit, si este disponibila doar pentru anumiti utilizatori.

In schimb printarea 3D a democratizat productia, este disponibila oricui oricand. Iar acest lucru este ACUM mai evident decat oricand. Acolo unde marea industrie nu a putut ajuta, a ajutat printarea 3D.

Si comunitatea de printare 3D din Romania s-a mobilizat extrem de rapid si a inceput sa realizeze si continua sa o faca cu o efervescenta incredibila masti de protectie, viziere si alte elemente necesare personalului medical aflat in prima linie in lupta cu acest dusman nevazut.

.

FELICITARI TUTUROR PENTRU IMPLICARE, ENTUZIASM SI PENTRU DORINTA DE A AJUTA!

.

.

Comentarii

Articole similare

Vreti sa ajutati si voi?
Vreti sa ajutati si voi?
Mobilizarea intregii comunitati de printare 3D / fabricare aditiva in lupta impotriva acestei pandemii este spectaculoasa. Puteti citi mai multe AICI . Exista o serie intreaga de obiecte pe...
Produse de comparat (/4)