Cu ce lipim printurile 3D?

Marea majoritate a obiectelor printate incap, cu usurinta, pe platforma de printare. Insa se intampla ca, in unele cazuri, sa doriti sa printati obiecte mai mari. In acest caz, singurele doua variante sunt achizitionarea unei/unor imprimante 3D de format mare precum ATMAT Saturn sau ATMAT Jupiter sau, daca luati in calcul constringerile dimensionale ale imprimantei/-elor pe care le detineti, impartirea obiectului in piese mai mici.

Aceste piese vor trebui ulterior asamblate. Asamblarea se poate face fie prin crearea unui model care sa ia in considerare acest lucru prin utilizarea unor imbinari inteligent mascate sau prin lipirea cu un agent de lipire a pieselor.

 

Cu ce putem insa lipi printurile?

In cazul marii majoritati a filamentelor se pot utiliza diferite lipiciuri pentru plastic precum PrintaGlue, Loctite Instant sau adezivi bi-componenti precum Loctite HY 4070.In cazul obiectelor printate din ABS, ASA sau HIPS imbinarea se poate realiza desigur tot cu lipiciuri insa si prin utilizarea acetonei.

Obiectele din ABS si ASA sunt sensibile la acetona. Supunerea printului la actiunea acetonei produce topirea superficiala a suprafetei. Cele doua piese astfel tratate si tinute presate pentru o suficienta perioada de timp se vor lipi una de alta.

Aceasta tehnica de lipire cu acetona, este similara cu o sudare. Trebuie insa sa aveti in vedere faptul ca “sudura” nu va fi la fel de solida ca obiectul propriu-zis. In plus, cu cat suprafata de contact este mai mare, cu atat sudura va fi mai rezistenta.

Comentarii

Articole similare

Cu ce lipim printurile 3D?
Cu ce lipim printurile 3D?
Marea majoritate a obiectelor printate incap, cu usurinta, pe platforma de printare. Insa se intampla ca, in unele cazuri, sa doriti sa printati obiecte mai mari. In acest caz, singurele doua...
Produse de comparat (/4)