POST-PROCESAREA PRINTURILOR 3D

In multe cazuri obiectele printate 3D au o suprafata usor rugoasa, cateodata chiar cu mici imperfectiuni. Insa acestea pot fi ajustate si facute sa arate spectaculos daca sunt post-procesate.

In functie de materialul din care este printat obiectul exista mai multe variante de post-procesare.

Indiferent ca sunt obtinute prin tehnologia de extrudare FDM/FFF si/sau prin tehnologia LCD/DLP/SLA, iata cateva tehnici de post-procesare.

 

Indiferent de materialul din care este realizat printul, daca este realizat cu structura suport, post-procesarea inseamna in primul rand:

1. INLATURAREA STRUCTURILOR SUPORT

Tehnologia FDM/FFF

In functie de filamentul din care este printat materialul suport, inlaturarea suportului poate insemna:

 • Dizolvarea structurii suport in apa calda – pentru filamentele solubile in apa (PVA). Aceste filamente se utilizeaza in mod uzual ca structuri suport pentru obiecte printate din PLA.

Descopera gama de filamente PVA


 • Dizolvarea structurii suport intr-o solutie compusa din apa calda si un detergent. Astfel de filamente sunt utilizate ca structuri suport pentru printuri realizate din PETG, ABS, ASA, PC și PA

Descopera aceasta gama de filamente

 • Dizolvarea structurii suport intr-o solutie speciala, D-Limonene – pentru filamentele HIPS. Structurile suport printate din HIPS se utilizeaza, de obicei, la obiecte printate din ABS.

Descopera filamentele HIPS

In cazul in care structura suport este realizata din acelasi material cu obiectul printat, acest lucru inseamna inlaturarea mecanica a structurilor suport. Din pacate, in acest din urma caz, de cele mai multe ori structurile suport lasa urme inestetice pe obiectele printate.

 

Tehnologia LCD/DLP/SLA

Structura suport este realizata din acelasi material cu obiectul printat, acest lucru inseamna inlaturarea mecanica a structurilor suport. Din pacate, in acest din urma caz, de cele mai multe ori structurile suport lasa urme inestetice pe obiectele printate. Este necesara o post-procesare ulterioara.

 

Vom vedea in continuare cum pot fi diminuate si, in final, inlaturate zonele de contact cu structurile suport.

 

 1. SLEFUIRE

Slefuirea este cea mai uzuala metoda de post-procesare a printurilor 3D. Se realizeaza folosind smirghel de diferite granulatii. Procesul obisnuit este de a incepe cu un smirghel cu granulatie mica (ex. 80/100) si se avanseaza in etape la granulatii din ce in ce mai mari (ex. 2000). Se recomanda sa se smirgheluiasca circular si sa se utilizeze apa in acest proces.

Avantajul major al acestei tehnici este ca presupune costuri scazute. In plus, poate fi realizat pe obiecte printate din orice tip de material.

Dezavantajul major este insa ca, prin aceasta tehnica, se pierde acuratetea dimensionala a obiectului. In plus, este un proces anevoios si migalos.

Un alt dezavantaj este ca aceasta procedura produce micro-particule de plastic care pot fi inhalate cu usurinta. Acesta este motivul principal pentru care va recomandam ca atunci cand slefuiti sa purtati mereu masca.

 

 1. CHITUIREA

Dupa slefuire, urmeaza a doua etapa si anume chituirea. Utilizand un chit pentru plastic se acopera imperfectiunile printului sau zonele de imbinare.

Dupa chituire urmeaza o noua etapa de slefuire pentru eliminarea surplusului de chit.

Acesti doi pasi (chituire - slefuire) se repeta de ori cate ori este necesar, pana la obtinerea calitatii dorite a suprafetei.

 

 1. VOPSIRE

Dupa ce a fost obtinuta suprafata finala dorita a obiectului urmeaza etapa de grunduire, adica aplicarea unui grund. Etapa finala a procesului de vopsire este aplicarea vopselei propriu-zise, in culoarea dorita, in doua sau mai multe straturi in functie de gradul de acoperire al vopselei.

Atentie! Cand vopsiti va recomandam sa utilizati mereu echipament de protectie (masca, manusi, salopeta), iar incaperea in care realizati post-procesarea sa fie foarte bine ventilata.

Avantajele acestei tehnici sunt in primul rand legate de culorile filamentelor utilizate: nu conteaza ca un print are mai multe culori. Dupa post-procesarea prin vopsire se va obtine culoarea dorita indiferent de culorile stratului suport. Acest aspect este foarte important mai ales cand aveti resturi de filament pe role cu care altfel nu ati putea termina un print.

Dezavantajele acestei tehnici sunt legate de durata de post-procesare, de faptul ca necesita o anumita indemanare in realizare si un echipament destul de specializat si costisitor.

Insa rezultatele sunt spectaculoase.

 

 1. POLISARE

Utilizata de obicei in cazul filamentelor compozite cu pulbere de metal, precum ACESTEA, polisarea se realizeaza cu unelte specializate, care pot fi achizitionate din magazine DIY.


 

 1. NETEZIREA SUPRAFETELOR PRIN VAPORIZARE CU VAPORI DE ACETONA sau METILETILCETONA

Netezirea cu acetona este o tehnica extrem de utilizata de post-procesare a printurilor 3D pentru materialele ABS, ASA sau HIPS. Aceasta implica expunerea piese printate 3D la vapori de acetona sau metiletilcetona intr-un mediu inchis.

Vaporii actioneaza asupra stratului exterior al printului si il topesc. Acest lucru duce la estomparea liniilor stratului, care netezesc indirect stratul exterior al printului si ii confera un aspect stralucitor, lucios sau mat (in functie de tipul de filament utilizat si de solventul utilizat).

Avantajele acestei tehnici sunt costul redus al acestui tip de post-procesare (acetona este ieftina) si rapiditatea cu care se post-proceseaza obiectele. In plus, obiectele post-procesate in acest fel devin mai rezistente dpdv mecanic si impermeabile (topirea superficiala a suprafetei inchide porii printului).

Dezavantajul major este cel legat de siguranta si sanatatea celui care post-proceseaza printurile. Solventii precum acetona si metiletilcetona sunt substante usor inflamabile si toxice. Acesta este motivul pentru care recomandam ca, in cazul in care utilizati o incinta improvizata – de ex. un recipient din sticla, sa supravegheati mereu procesul si sa ventilati foarte bine incaperea.

In plus, un alt dezavantaj este ca, in functie de cantitatea de solvent utilizata, precum si de calitatea acestuia, in functie de timpul de actionare, obiectele pot fi diferite ca aspect final.

Pentru a elimina aceste dezavantaje majore ale acestui tip de post-procesare, Zortrax a creat un echipament in care post-procesarea este nu numai sigura ci si ofera acelasi rezultat de fiecare data.

Descopera Zortrax Apoller.

 

 1. NETEZIREA SUPRAFETELOR PRIN VAPORIZARE CU VAPORI DE ALCOOL IZOPROPILIC

Aceasta netezire se adreseaza obiectelor printate dintr-un filament special, PVB, precum gama de filamente PolySmooth de la Polymaker sau Glace de la Smart Materials 3D.

Principiul este similar cu cel de post-procesare cu acetona: vaporii de alcool izopropilic actioneaza asupra stratului exterior al printului si il topesc. Acest lucru duce la estomparea liniilor stratului, care netezesc indirect stratul exterior al printului si ii confera un aspect stralucitor, lucios.

Descopera echipamentul care realizeaza acest tip de post-procesare: Polysher.

Filamentele PVB

 

 1. HIDROGRAFIE

Este o tehnica relativ noua in ceea ce priveste utilizarea pe obiecte printate 3D. Hidrografia este un proces de aplicare a desenelor grafice tiparite pe obiecte solide, realizate din diferite materiale precum plastic, metal, lemn sau sticla. Desi utilizata în mod obisnuit pentru produsele industriale, hidrografia poate fi aplicata cu usurinta pe piesele imprimate 3D pentru un aspect deosebit.

Acest tip de post-procesare modifica aspectul obiectului, dpdv estetic, insa nu ii modifica si nu intervine in nici un fel in ceea ce priveste proprietatile materialului si nici in ceea ce priveste dimensiunile acestuia.

Avantajele acestei tehnici sunt, desigur, de natura estetica. In ceea ce priveste dezavantajele acestei tehnici sunt, in primul rand, legate de manopera si anume necesita indemanare pentru a finisa un obiect in aceasta tehnica. In plus, un alt dezavantaj este legat de costul echipamentelor si consumabilelor implicate in acest proces.

 

 1. ACOPERIRE CU RASINA EPOXIDICA

Aceasta tehnologie este extrem de usor de aplicat, insa necesita o oarecare indemanare in aplicare. Rasina epoxidica bi-componenta XTC-3D este cea mai facila metoda de post-procesare, iar avantajul acesteia este rapiditatea in executie. In plus, se poate aplica pe multe materiale precum PLA si ABS, si poate remedia imperfectiuni mai importante in print.

 

 1. ACOPERIRE CU SPRAY

Pentru obiectele care prezinta mici imperfectiuni, suprafetele acestora pot fi post-procesate cu ajutorul unor spray-uri cu aspect lucios sau mat precum Spray-ul NANOVIA. Se obtine un rezultat uniform si rezistent, ideal pentru aplicatii in exterior.

Avantajul acestei tehnici este ca este extrem de usor de aplicat si nu necesita pregatire speciala. Dezavantajul este costul produsului precum si faptul ca nu se poate folosi pentru obiecte care au imperfectiuni semnificative.

 

 1. IMPERMEABILIZARE

Acest tip de post-procesare se adreseaza, dupa cum se poate presupune, obiectelor printate 3D care necesita caracteristica de impermeabilitate.

Aceasta calitate se poate obtine fie prin utilizarea netezirii suprafetelor prin vaporizare cu vapori de acetona, metiletilcetona sau alcool izopropilic fie prin utilizarea unui spray impermeabilizant precum Nanovia Plastimperm.

 

 1. ELECTROPLACAREA

Electroplacarea sau galvanizarea este o optiune excelenta de post-procesare pentru imprimarea 3D. Nu numai că imbunatateste aspectul unei piese, ci ii și mărește rezistenta.

Electro-placarea sau galvanizarea este un proces bine cunoscut care se aplică de obicei pentru produsele comerciale de zi cu zi. Baia tipică de galvanizare este formată din 2 electrozi: produsul dvs. (cel pe care metalul se depune) și electrodul de sacrificiu (cel care va fi consumat), soluția (mai multe formulări posibile) și sursa de energie.

De obicei, procesul durează 12-24 de ore pentru un singur obiect sau un set de obiecte (în funcție de dimensiunea baii de galvanizare).

Avantajul acestei tehnici este calitatea atat a suprafetei cat si a produsului final atat din punct de vedere estetic cat si din punctul de vedere al rezistentei.

Dezavantajul este ca pot fi post-procesate in aceasta tehnica doar anumite materiale.

Comentarii

Articole similare

POST-PROCESAREA PRINTURILOR 3D
POST-PROCESAREA PRINTURILOR 3D
In multe cazuri obiectele printate 3D au o suprafata usor rugoasa, cateodata chiar cu mici imperfectiuni. Insa acestea pot fi ajustate si facute sa arate spectaculos daca sunt post-procesate. In...
Produse de comparat (/4)